VLADA Srbije, uz pomoć domaćih i stranih stručnjaka, procenila je da u opštini Bujanovac živi 38.300 stanovnika, u biračkom spisku zavedeno je 41.957 građana sa pravom glasa u ovoj opštini.
Srbi iz ovog dela države, međutim, osporavaju taj podatak, dobijen nedavno od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.
Neslaganje između zvaničnog broja stanovnika, stanja u biračkim spiskovima i stvarnog stanja na terenu jedan je od osnovnih razloga zbog kojeg srpska udruženja iz Bujanovca zahtevaju da država što pre organizuje vanredni popis stanovništva u ovoj opštini.
Oni tvrde da je u biračkom spisku upisano više hiljada umrlih, iseljenih i nepostojećih Albanaca.
Nesklad između stanja u papirima i realnosti, kako tvrde Srbi sa juga Srbije, odgovara lokalnoj vlasti, kako bi mogla da manipuliše na izborima.
Vlada i drugi državni organi ignorišu ovaj problem, zbog čega je položaj Srba u Bujanovcu sve gori. – Upravni inspektorat Ministarstva za državnu upravu izvršio je nadzor u biračkom spisku opštine Bujanovac i utvrdio da je u njemu upisano 41.957 birača, što je prosto nemoguće – kaže Aleksandar Popović, iz Srpskog narodnog veća Bujanovca. – U njemu je upisnao najmanje 2.000 gotovo stogodišnjaka, te iseljenih u inostranstvo i na KiM.
Raspolažemo informacijama i dokazima da je pravi broj albanskog stanovništva neuporedivo manji od onog koji se predstavlja.
U prilog ovoj tezi Bujanovčani navode da je 2002. godine procenjeno da u ovom gradu živi 42.330 stanovnika, iako je stvarni broj bio tek nešto više od 30.000.
Oni raspolažu spiskom sa najmanje desetak opustelih čisto albanskih sela, u kojima je pre 13 godina živelo najmanje 3.500 žitelja. – Vanredni objektivni popis stanovništva prvi je zahtev 7.000 građana juga Srbije, koji su potpisali peticiju koju smo još 2009. godine predali Vladi i skupštini.
Od države smo pored toga, zatražili i da napravi reviziju biračkih spiskova i proveru prijave boravka.
Iako je to jedini način da se spreče zloupotrebe, odgovor države još uvek čekamo – objašnjava Popović.
U srpskim udruženjima ukazuju i na fenomen da je uprkos drastičnom padu broja stanovnika i visokoj stopi iseljavanja, birački sisak u Bujanovcu – sve duži.
Pre 13 godina u njemu je bilo upisano 34.500 birača, 2008. goidne njihov broj je narastao na 36.000, da bi 2012. bilo evidentirano 39.024 građana sa pravom glasa.
Srbi iz Bujanovca smatraju da bi prvi korak posle popisa i čišćenja biračkih spiskova trebalo da bude raspisivanje izbora za lokalne organe vlasti, koji su gotovo svi u albanskim rukama.
PROTIV ALBANIZACIJE SRBI iz Bujanovca od Vlade Srbije i Koordinacionog tela za jug Srbije zahtevaju popis stanovništva po ugledu na Bosnu i Hercegovinu, ali i zaustavljanje procesa albanizacije. – Sastavni deo vanrednog popisa trebalo bi da bude provera prijave boravka.
To je jedini način da iz zbira populacije budu izostavljeni svi koji žive u inostranstvu ili na KiM – navode u Pokretu za opštinu Bujanovac, Odboru za ljudska prava Srba u Bujanovcu i Zavičajnom klubu Bujanovčana u Beogradu.

Ostavi poruku