KABUL – Komandant američkih snaga u Avganistanu general Džon Kembel izjavio je danas da je za američki napad na bolnicu organizacije Lekari bez granica u Avganistanu 3. oktobra prvenstveno kriv ljudski faktor i obećao disciplinski postupak.

On je rekao da su oni koji su imali veze sa incidentom suspendovani i najavio da će uskoro biti saopšteni rezultati istrage.

Na bolnicu u Kunduzu u Avganistanu izvršen je snažan napad američkog borbenog aviona AC-130 koji je izazvao međunarodnu osudu.

Ova tragična nesreća koja se mogla izbeći izazvana je prvenstveno ljudskom greškom, “ rekao je Kembel na konferenciji za štampu u sedištu NATO u Avganistanu.“Pripadnici američkih snaga su pogrešno identifikovali bolnicu kao metu verujući da napadaju drugu zgradu udaljenu nekoliko stotina metara u kojoj je, prema izveštajima, bilo boraca,“ naveo je Kempbel. „Oni koji su tražili napad i oni koji su ga izveli iz vazduha nisu preduzeli odgovarajuće mere da provere da li je objekat legitimna vojna meta.“Neki od onih koji su bili uključeni u napade nisu sledili pravila angažovanja, izjavio je general Vilson Šofner na istoj konferenciji za štampu.“Mi smo izvukli pouku iz ovog strašnog incidenta,“ rekao je Kembel.
Mi ćemo preduzeti administrativne i disciplinske mere,“ dodao je on.

Ostavi poruku