LONDON – Više od polovine Britanaca sada želi da napusti Evropsku uniju, pokazuju rezultati najnovije ankete, koja je sprovedena posle nedavnih napada u Parizu, dok je u junu, julu i septembru većina britanskih ispitanika želela da ostane u sastavu EU.
Prema rezultatima istraživanja koje je sproveo institut ORB, a objavio londonski list „Indipendent“, 52 odsto Britanaca žele da Britanija izađe iz EU, dok 48 odsto njih žele da ostane u Uniji, prenosi Rojters.
Ranije ovog meseca, britanski premijer Dejvid Kameron počeo je da sprovodi u delo svoja nastojanja da reformiše 28-člani blok pred referendum na kojem bi trebalo da bude odlučeno da li će Britanija ostati članica EU ili će to prestati da bude, a koji će, kako je predviđeno, biti održan do kraja 2017. godine.
Britanska agencija upozorava da bi odlazak Britanije iz EU iz temelja uzdrmao taj blok jer bi ga ostavio bez njegove druge najveće ekonomije i jedne od dve najveće vojne sile Unije.
I druge ankete su pokazale da je podrška Britanaca ostanku u Uniji opala ove godine pošto je priliv migranata i izbeglica u Evropu pojačao njihovu zabrinutost kad je reč o daljem članstvu.

Ostavi poruku