U Siriji je oboren ruski avion Su-24, moguće raketom sa zemlje, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. „Avion se nalazio na visini od 6.000 metara.
Sudbina pilota se istražuje.
Prema preliminarnim podacima, piloti su uspeli da se katapultiraju.
Razjašnjavaju se okolnosti oko pada ruskog aviona.
Ministarstvo odbrane navodi da se tokom čitavog leta avion nalazio isključivo na teritoriji Sirije.
To je zabeleženo objektivnim sredstvima kontrole“, dodali su u Ministarstvu odbrane. Oboreni Su-24 pripadao je Vojno-kosmičkim snagama Rusije koje učestvuju u akcijama protiv Islamske države u Siriji.

Turska je danas oborila vojni avion nepoznatog porekla koji je povredio njen vazdušni prostor na granici sa Sirijom, javili su lokalni mediji, pozivajući se na vojne izvore.

Turski premijer Ahmet Davutoglu razgovarao je sa načelnikom Generalštaba turske vojske i ministrom spoljnih poslova o razvoju događaja na granici sa Sirijom, saopšteno je iz Davutogluovog kabineta, a prenosi Rojters.

On je, takođe, naložio Ministarstvu spoljnih poslova da se konsultuje sa NATO, UN i relevantnim zemljama u vezi sa razvojem situacije na sirijskoj granici.

Neimenovani turski vojni zvaničnik je rekao da su turski avioni F16 oborili mlaznjak.

Vojni izvori navode i da je avion bio upozoren pre nego što je oboren.

Avion je eksplodirao u vazduhu i u plamenu pao na planinu Turkmen na sirijskoj strani granice, javile su televizije Si-En-En Turk i NTV.

Privatna turska televizija Haberturk objavila je video snimak na kojem se vidi kako se mlazni borbeni avion u plamenu ruši u blizini tursko-sirijske granice.

Na snimku koji je objavila agencija Anadolija vidi se kako se dva pilota padobranom spuštaju iz oborenog aviona.#SONDAKİKA! Sınırı ihlal eden Rus uçağının uyarıldıktan sonra Türk jetleri tarafından düşürüldüğü belirtiliyor pic.twitter.com/MU8rCOY4Zz— Habertürk TV (@HaberturkTV) November 24, 2015#SONDAKİKA! Türkmen Dağı’nın yakınına savaş uçağı düştü…
Uçağın düşme anını Habertürk TV ekibi görüntüledi https://t.co/PCUK9Z6RTA— Habertürk TV (@HaberturkTV) November 24, 2015#SONDAKİKA! SURİYE SINIRINDA UÇAK DÜŞTÜ PİLOTLARIN PARAŞÜTLE ATLADIĞI BELİRTİLİYOR pic.twitter.com/fh3JLYeBfk— Habertürk TV (@HaberturkTV) November 24, 2015

Ostavi poruku