Slovačka će do sredine decembra podneti tužbu Evropskom sudu pravde zbog plana Evropske unije o kvotama za preraspodelu izbeglica i migranata, izjavila je danas za AFP portparol slovačkog minstarstva pravde. „Ministarstvo pravde, zajedno sa predstavnicima relevantnih ministarstava, radi na pripremi tužbe“, rekla je portparolka Aleksandra Donevova za AFP, navodeći da će tužba biti „podneta pre 18. decembra“.
Slovačka sa 5,4 miliona stanovnika, jedna je od nekoliko istočnoevropskih zemalja koje se oštro protive sistemu kvota, čiji je cilj da se umanji teret sa država poput Grčke, Italije i Nemačke koje su primile najveći broj izbeglica.
Mali broj izbeglica ušao u Slovačku na svom putu ka zapadnoj Evropi, a još manji zatražio azil za ostanak u toj zemlji.
Prema sistemu kvota EU, Bratislava bi trebalo da primi nešto manje od 2.300 izbeglica.
Slovački premijer Robert Fico rekao je za lokalne medije da najavljena tužba „može da bude veoma značajna, s obzirom da može da reši brojna pitanja vezana za odnose suverenih država i EU – uključujući pravo glasa“.
Tužba Slovačke pozabaviće se „veoma značajnim“ pitanjima vezanim za odnose članica EU i Brisela, uključujući njihovo učešće u donošenju odluka EU, naveo je Fico.

Ostavi poruku