LONDON – Grupa sirijskih pobunjenika objavila je danas video snimak na kojem prikazuju muškarca koji nepomično i teško ranjen leži na zemlji, a za kojeg tvrde da je mrtav ruski pilot.
Iz grupe muškaraca koji su se okupili oko njega čuje se kako neko kaže „to je ruski pilot“, a potom „Bog je veliki“.
Snimak je Rojtersu poslala pobunjenička grupa koja operiše na severozapadu Sirije, gde su aktivne grupe među kojima je i Slobodna sirijska armija, ali gde Islamska država, koliko je poznato, nije prisutna. Sudbina pilota ruskog aviona je još neizvesna i nema potvrde da su mrtvi, dok turski mediji javljaju da su dva ruska helikoptera krenula u potragu za njima.
Rusko Ministarstvo je saopštilo da su piloti uspeli da se katapultiraju i da se sada utvrđuje šta se dogodilo sa njima.
Na snimku koji je objavila agencija Anadolija vidi se kako se dva pilota padobranom spuštaju iz oborenog aviona.
Si-En-En Turk je, pozivajući se na lokalne izvore, javio da je jedan od pilota oborenog aviona pao u ruke turkmenskih snaga u severnoj Siriji, koje sada traže drugog pilota.18+|#Syria|n rebels (#FSA) released a video that shows the body of the killed #Russia|n pilot. pic.twitter.com/rjpS8B6rz0— Sakir Khader (@sakirkhader) November 24, 2015 AFP je javio, pozivajući se na navode turskih medija, da su se iz oborenog aviona katapultirala dva pilota, od kojih su jednog potom zarobili sirijski pobunjenici.
Neimenovani zvaničnik grupe sirijskih pobunjenika koja je Rojtersu poslala snimak rekao je da je pilot mrtav, dok drugog pilota oborenog aviona nije spomenuo.
Avion se, u trenutku kada je oboren, nalazio na visini od 6.000 metara, a eksplodirao je u vazduhu i u plamenu pao na planinu Turkmen na sirijskoj strani granice, javile su televizije Si-En-En Turk i NTV.

Pogledajte video:Graphic video shows #Syria rebels with a dead jet pilot, almost certainly a Russian judging by clothing & equipment: pic.twitter.com/EymcjUJh2d— Charles Lister (@Charles_Lister) November 24, 2015

Ostavi poruku