VLADAVINU peronista, odnosno levičara, dugu 12 godina, okončao je, minulog vikenda, u drugom krugu predsedničkih izbora, Maurisio Makri (56), kandidat konzervativne stranke Posvećenost promeni, aktuelni gradonačelnik Buenos Ajresa.
Novi šef ove latinoameričke države pobedio je svog rivala Danijela Sijolija, iz dosad vladajuće koalicije “Front za pobedu”, osvojivši 53 odsto glasova. Čuvši da je pobedio, Makri je bukvalno zaigrao od radosti! “Plesao je kao deda, zbog koga svatovi crvene na venčanju”, piše Bi-Bi-Si.
Za mnoge bi takva reakcija bila nezamisliva, ali ne i za novog argentinskog lidera, čiji dosadašnji život liči na filmski scenario.
A filmski je i obrt u njegovoj političkoj karijeri, jer je pre samo nekoliko meseci tek pokoji pristalica Makrijevih političkih odrednica mogao da predvidi ovakav izborni rezultat.
Makri, sin jednog od najbogatijih Argentinaca, važio je za uspešnog biznismena pre nego što je uplovio u političke vode.
Godine 1991. bio je kidnapovan: banda korumpiranih policajaca držala ga je u zatočeništvu 12 dana, zahtevajući milionsku otkupninu. Četiri godine kasnije, postao je predsednik fudbalskog kluba Boka juniors, a simbiozu svog ličnog i uspeha kluba iskoristio je kao odskočnu dasku za političku karijeru.
U izbornoj trci, naruku mu je išla činjenica da je Sijoli tek bleda senka harizmatične Kristine Fernandez de Kirhner, dosadašnje predsednice i supruge prethodnog peronističkog predsednika Nestora Kirhnera.
Makri kaže da će mu ekonomske reforme biti prioritet, što, ocenjuju analitičari, u duboko podeljenoj zemlji, neće biti nimalo lako.

Ostavi poruku