SVE što se dešava u Prištini je unutrašnji sukob unutar albanske zajednice, ali su Srbi zastrašeni i strepe da se taj obračun ne prelije na srpske sredine.
Na ove događaje treba reagovati blagovremeno, jer u suprotnom može doći do destabilizacije sveopštih prilika na KiM.
Ovo upozorenje iznosi za „Novosti“ Ljubomir Marić, ministar za lokalnu samoupravu i koordinator Upravljačkog tima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština, povodom nereda u Prištini i najave albanske opozicije da nastavlja bitku protiv ZSO. * Očekujete li konkretnu reakciju međunarodne zajednice? – Međunarodna zajednica dala je poverenje lokalnim institucijama i sad očekuje odgovornost onih kojima je poverila upravljanje.
Ali, ukoliko bude potrebno, sigurno će se uključiti. * Formiranje ZSO je suspendovano do odluke Ustavnog suda. – Kakav je pravni osnov za podnošenje zahteva Ustavnom sudu za procenu Briselskog sporazuma koji je iznad kosovskog sistema i zakonodavstva?! Prema tom sporazumu od 25. avgusta bilo je neophodno da Vlada u najkraćem roku donese dekret i pošalje ga na ocenu ustavnosti, da bi se statut usaglasio do 25. decembra. * Šta će se desiti ako odluka suda, ipak, bude negativna? – Ustavni sud nije ni potpisao ovaj sporazum, već su obaveze preuzeli premijeri, uz garancije EU.
U sporazumu su definisana prava, obaveze i rokovi svih strana.
ZSO će biti formirana, nemojte imati dilemu. FORMIRANjE ZAJEDNICE OBAVEZA I PO SSP * Uprkos opstrukciji oko ZSO, Priština je dobila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju… – I SSP navodi da Priština mora dosledno da primenjuje dogovoreno u Briselu ako želi napredak na evropskom putu.
Razgovaramo s međunarodnom zajednicom i ukazujemo da je srpska zajednica, posebno Srbi na severu, prihvatila Briselski sporazum zbog ZSO.

Ostavi poruku