PEKING – Vest da je u Kini počela izgradnja najveće farme za kloniranje životinja u svetu – „fabrike za masovnu proizvodnju pasa, konja i goveda“, uzburkala je javnost i naučne krugove.
Agencija Sinhua je javila da će na farmi biti klonirane životinje poput rasnih i policijskih pasa, trkačkih konja i goveda.
Cilj je da se poboljšaju postojeće pasmine i poveća proizvodnja mesa.
Farma, u koju će biti uloženo 200 miliona juana (31 milion dolara), nalaziće se u Tjencinu, na severoistoku Kine, a obuhvataće laboratorije za kloniranje, naučni centar i banku gena.
Centar se gradi na osnovu sporazuma koji su potpisali kineska biotehnološka kompanija „Boyalife“, južnokorejska „Sooam Biotech“, čiji je osnivač pre desetak godina izazvao kontroverzu tvrdeći da je klonirao ljudske embrione, i dva kineska istraživačka instituta.
Farma će početi sa proizvodnjom od iduće godine.
Inicijalno će proizvoditi 100.000 embriona goveda godišnje, s ciljem da se taj broj poveća na milion. „Kineski uzgajivači jedva stižu da proizvedu dovoljno govedine da podmire tržiste“, kazao je za Sinhua Su Siaočun, čelnik upravnog odbora „Boyalife“.
Korisnici društvenih mreža, međutim, ne pokazuju previše entuziazma za kloniranu govedinu i podsećaju da će se farma nalaziti blizu mesta hemijskih eksplozija u kojima je prošlog avgusta poginulo najmanje 165 ljudi. „Da li će se to meso prodavati u Južnoj Koreji ili Kini? Ako to bude u Kini, neka ga prvo jedu naši lideri“, jedan je od komentara na internetu.
U drugom se, pak, sarkastično predlaže da se „to meso sačuva isključivo za vladine zvaničnike“ i „da bi ga trebalo ponuditi narodu tek nakon što ga oni i njihove porodice budu jeli najmnje 10 godina“.
Profesor na Kineskom poljoprivrednom univerzitetu Džu Ji izjavio je za AFP da neće biti gotovo nikakve razlike između klonirane i prave govedine, ali da firme ne treba da žure sa stavljanjem kloniranog mesa na trpeze bez prethodnih „rigoroznih i temeljnih analiza“.
Kineski naučnici kloniraju životinje, mahom goveda, svinje i ovce, od 2000. godine, ali su se dosad te životinje prvenstveno koristile u naučne svrhe.

Ostavi poruku