SHARE

OSMOMESEČNA Anja Mahmuda umrla je zbog povećane koncentracije “metadona” u krvi, pokazao je obdukcioni nalaz, koji je stigao u Više tužilaštvo u Beogradu, u kojem se vodi istraga protiv bebine majke Tanje Lakić Mahmuda (37), zbog sumnje da je ubila svoju ćerkicu, nezvanično saznaju “Novosti”.
U nadležnom tužilaštvu, potvrdili su da im je stigao obdukcioni nalaz, ali su istakli i da se istraga nastavlja, te da su u toku “još neka veštačenja i provere”.
Bebina majka Tanja Lakić Mahmuda je, posle mesec dana boravka u Specijalnoj zatvorskoj bolnici, sada prebačena u ćeliju, sa ostalim pritvorenicama. – Osumnjičena je, posle hapšenja, bila u stanju nervnog rastrojstva – kažu iz Uprave za izvršenje zavodskih sankcija Ministarstva pravde Srbije. – Zbog teškog akutnog stanja, bila je smeštena na E odeljenju, gde je danonoćno bila pod strogim nadzorom lekara.
Međutim, njeno zdravstveno i mentalno stanje se popravilo i nakon psihološke analize, utvrđeno je da sada može da boravi u običnoj ćeliji sa više pritvorenica, pa je odlučeno da iz bolnice bude premeštena.
NARKOMANSKI ZAVISNIK DA Tanja, koja se nekoliko godina u Gradskom centru za socijalni rad vodi kao narkomanski zavisnik, i koja iza sebe ima već jedan brak i veliku ćerkicu, ima i druge velike probleme, potvrdili su policiji i njeni prijatelji.
Oni su ispričali da je Tanja bila “psihički neuravnotežena” i ogorčena na muža Plasida Mahmuda (56), jer je izlazio po kafanama u Svilajncu.
Sa mužem se stalno svađala i optuživala ga za preljubu.
Nije umela da se kontroliše ni na javnim mestima, pa su scene među njima bile česta pojava u Svilajncu. Zbog svega toga, Tanjina majka je odlučila da je pošalje u Beograd.
Tanja je u porodičnom stanu živela sa malom Anjom, a baka je često dolazila, nadgledala ih, i pomagala.
Nažalost, poslednji put nije stigla na vreme. Podsetimo, beživotno telo osmomesečne bebe Anje, u najlon-kesi, pored kante za smeće, pronađeno je 31. septembra, na terasi stana u Južnom bulevaru broj 17, u Beogradu.
Mrtvu devojčicu su, na opšte zaprepašćenje, pronašli njena baka i policija, koja je razvalila ulazna vrata i ušla u stan.
Istovremeno, na podu stana, umazana od krvi, isečenih vena, ležala je Tanja.
Bila je u potpunom nervnom rastrojstvu, ali je ekipi Hitne pomoći, koja je po pozivu došla u stan, uspela da kaže da je na “metadonu”.
U tom trenutku, tvrdila je da ne zna gde joj je beba, a potom se “prisetila” i rekla da je Anja kod jedne njene drugarice.
Nažalost, dete je bilo na terasi, umotano u najlon-kesu, potpuno plavo, bez znaka života.
Nakon pregleda bebe posumnjalo se da je Anju majka ugušila jastukom.
No, telo je poslato na obdukciju, kako bi se utvrdio i stvaran uzrok smrti.
Ispostavilo se da je mala Anja otrovana! – Poznato je da je majka bila dugogodišnji narkoman, a potom zavisna od “metadona” – objašnjavaju stručnjaci. – Ova supstanca može da se pojavi u krvi bebe ukoliko ju je majka dojila.
Bebe, u takvim situacijama, i same postaju metadonski zavisnici.
Međutim, kako kažu lekari, ukoliko majka koja uzima metadon prestane da doji dete, kod bebe se javljaju nervoza, neprestani plač i stalna potreba za ovom supstancom: – Moguće da je sve to jako nerviralo majku, pa je stavljala “metadon” svojoj bebi u hranu.
Moguće da je, u stanju nervnog rastrojstva i ljutnje što beba stalno plače, “pukla”.
Dala je detetu veliku dozu i usmrtila ga.
U svakom slučaju, to što je u bebinoj krvi nađen visok nivo “metadona” ukazuje na to da ju je majka stalno drogirala, direktno – hranom ili indirektno – dojenjem.
Da li je i koliko majka bila svesna svega što čini sebi i svojoj bebi, to je već drugo pitanje, kojim će morati da se pozabave veštaci psihijatrijske struke.
Tanja Lakić Mahmuda je, dan pošto je u stanu na terasi pronađena njena mrtva beba, uhapšena zbog sumnje da ju je usmrtila.
Ona je najpre odvedena na Toksikološko odeljenje Vojnomedicinske bolnice, nakon čega je sprovedena u Specijalnu zatvorsku bolnicu u Bačvanskoj ulici.
S obzirom na to da se nalazila u teškom psihičkom stanju, do sada nije izvođena i saslušavana pred nadležnim tužilaštvom, jer za to nije bila sposobna.

SHARE

Оставите одговор