Čovek u čijem stanu se nalazio idejni tvorac terorističkih napada u Parizu izvedenih 13. novembra, optužen je za krivično delo koje ima veze sa terorizmom, javio je AP.
Džavad Bendaud (29) je prva osoba koja je osumnjičena da je bila u direktnoj vezi sa napadačima.
Iz Tužilaštva su saopštili da je Bendaud optužen za kriminalno udruživanje i držanje zapaljivih ili eksplozivnih materija koje se povezane sa terorističkim napadima.
On je zadržan, ali je uložio žalbu tražeći da bude oslobođen.
Bendaud je priznao ranije u televizijskom intervjuu da je na nekoliko dana pružio smeštaj dvojici ljudi iz Belgije u svom domu u pariskom predgrađu San-Deniju, ali da nije znao ko su oni, niti šta su planirali.
On je rekao televiziji BFM da nije znao da su oni teroristi i da je od njega zatraženo da učini uslugu, što je i učinio.
ABAUD PLANIRAO SAMOUBILAČKI NAPAD U KVARTU DEFANS Abdelhamid Abaud, osumnjičen da je idejni tvorac za terorističke napade izvedene u Parizu 13. novembra, planirao je da izvede samoubilčki napad u poslovnom kvartu Pariza Defansu, izjavio je danas glavni pariski tužilac Fransoa Molen.
Molen je rekao da je Abaud hteo da izvede napad u zapadnom delu francsuke prestonice gde se nalaze sedišta velikog broja francuskih kompanija, preneo je AFP.
Abaud je poginuo tokom velike policijske racije na stan u pariskom predgrađu Sen-Deni pet dana nakon terorističkih napada.
Glavni pariski tužilac je izjavio da je na osnovu telefonskih analiza otkriveno da se Abaud vratio na u područje u blizini koncertne dvorane Bataklan, u trenutku dok su pripadnici policije pokušavali da oslobode ljude.
On je, prema rečima tužioca, takođe, bio u tefonskom kontaktu i sa Bilalom Hadfijem, jednom od bombaša samoubica koji je detonirao eksploziv u blizini stadiona Stad de Frans.

Ostavi poruku