RIM – Papa Franja u sredu započinje višednevnu turneju po Afričkom kontinentu, prvu i najriskantniju u svom pontifikatu, na kojoj će, kako kažu u njegovom kabinetu, prenositi poruke mira, socijalne pravde i dijaloga između islama i hrišćanstva.
Papa će posetiti Keniju, Najrobi i Centralnoafričku Republiku, a njegovi telogranitelji moraće da rade prekovremeno jer putovanje dolazi u vreme neposredno nakon napada terorista na Pariz i talačke krize u hotelu u glavnom malijskom gradu Bamaku, jednoj od akcija kojom ekstremisti pokušavaju destabilizirati svernu Afriku.
Poglavar Rimokatoličke crkve će na putu boraviti od 25. do 30. novembra i za to vreme će održati čak 19 govora, ali i saslušati svedočanstva dece, vojnika, žrtava AIDS-a i žrtava ratova i bede.
Najočekivaniji događaj biće u nedelju, 29. novembra, kada će Franjo otvoriti Sveta vrata u katedrali u Banguiju, deset dana pre nego što će u Rimu proglasiti početak Svete godine milosrđa.
Papa Franja očekuje da će proglašenjem toga jubileja (Svete godine) pridoneti pomirenju i oprostu u katoličkom svetu i izvan njega. „Ako otvori Sveta vrata u Banguiju, jubilej će prvi put početi na periferiji.
To najbolje sažima doktrinu ovoga Pape, ponizne Crkve koja je uvek sa siromašnima“, rekao je Đulio Albanese, stručnjak Vatikanskog radija za Afriku, prenose svetski mediji.
Ali to se možda neće dogoditi s obzirom na to da je šef vatikanske žandarmerije Domeniko Đani upozorio da bi, bude li problema, moglo doći do promene programa u Centralnoafričkoj Republici, gde još ima nasilja između hršćanskih i muslimanskih milicija nakon nedavnog građanskog rata.

Ostavi poruku