SHARE

BRISEL – Ulicama Brisela i danas patroliraju vojnici, trećeg dana primena vanrednih bezbednosnih mera i desetog dana potere za osumnjičenim organizatorom terorističkih napada u Parizu 13. novembra, u kojima je poginulo 130 ljudi.
Belgijski državljanin Salah Abdeslam još nije pronađen uprkos tome što je tokom noći u Briselu izvršeno 19 racija i uhapšeno 16 ljudi, a belgijske vlasti i dalje upozoravaju na mogući neposredni napad poput onog koji se desio u Parizu, preneo je Rojters.
Briselski metro, muzeji i škole, kao i mnoge prodavnice i bioskopi će i danas ostati zatvoreni u toj inače užurbanoj prestonici Evropske unije, a mnogi zaposleni će raditi od kuće.
Ispod velike božićne jelke na glavnom briselskom trgu Gran Plas parkirano je oklopno vojno vozilo.
Belgijski premijer Šarl Mišel je izjavio da će u Briselu, gradu od 1,2 miliona stanovnika, ostati na snazi četvrti stepen opasnosti, što znači da postoji pretnja od “ozbiljnog i neposrednog terorističkog napada”. “Ono čega se bojimo je napad sličan onome u Parizu, koji bi na više lokacija istovremeno moglo da izvrši više ljudi”, istakao je Mišel na konferenciji za štampu.
Belgijski ministar unutrašnjih poslova Žan Žambon je za radio RTL rekao da Brisel ipak ne diže u potpunosti ruke od života. “Osim što ne rade metro i škole, život u Briselu se nastavlja, javni sektor danas funkcioniše, a mnoge kompanije rade”, rekao je jutros Žambon.
Vlasti će večeras ponovo razmatrati bezbednosnu situaciju u zemlji i odlučiti da li da zadrže trenutni nivo opasnosti.
Belgija je u centru istrage pariskih napada, pošto su u tom gradu živela dvojica bombaša-samoubica.

SHARE

Оставите одговор