DEMOKRATSKA stranka Srbije uspela je nakratko da odblokira račun i reprogramira dug koji iznosi oko 80 miliona dinara, ali je od pre pet dana njihova kasa ponovo zaključana, jer su na naplatu dospela potraživanja u iznosu od 25 miliona dinara.
DSS nije jedina opoziciona stranka koju već mesecima guše višemilionski dugovi.
Račun DS i dalje je u debelom minusu, ali su ipak počeli da se vade iz „bule“ i za poslednja četiri meseca smanjili su svoj dug za oko 17 miliona dinara, dok je minus LDP u istom periodu porastao za oko dva miliona.
Potpredsednik DSS Dragan Maršićanin kaže da još nisu „isplivali“ iz finansijskih problema: – Dugovi su i dalje veliki, ali otplaćujemo ih pomalo na osnovu reprograma.
Dug DS trenutno iznosi 61,2 miliona dinara, a račun im je u blokadi 535 dana.
Njih i dalje guši kredit uzet još uoči izbora 2012. godine, dok su troškove prošlogodišnje kampanje uspeli da pokriju iz sredstava države i od donatora.
Liberali su stigli do minusa od 14.641.264 dinara dok im je račun blokiran 549 dana.
Najveći dug ostao je iza Ujedinjenih regiona Srbije koji su nedavno i formalno otišli u istoriju i iza sebe ostavili minus od čak 153 miliona dinara.
U LDP kažu da redovno otplaćuju svoj dug od donacija članova i simpatizera: – Od tog novca finansiramo i redovno funkcionisanje stranke, a lokalni odbori se izdržavaju sredstvima iz lokalnog budžeta na osnovu broja odbornika u lokalnim samoupravama – kaže Jovan Najdenov, portparol LDP.
Iako su liberali doživeli krah na republičkim izborima i nisu uspeli da se domognu parlamenta, oni imaju odbornike u velikom broju lokalnih skupština na osnovu čega iz budžeta svake godine dobijaju oko dva i po miliona dinara.
Taj novac, kako objašnjavaju, ne smeju da koriste za saniranje dugova iz izborne kampanje, jer je po zakonu namenjen isključivo za redovno delovanje partije. ZA LOKAL 20 MILIONA DSS, uprkos tome što nema nijedno mesto u republičkom parlamentu, svake godine iz budžeta dobija oko 20 miliona dinara.
Taj novac im sleduje na osnovu odbornika koje imaju u većini lokalnih samouprava.

Ostavi poruku