MORAMO da pokažemo globalnu solidarnost u suočavanju sa zajedničkim neprijateljem u vidu Islamske države, kao i drugih ekstremističkih i terorističkih zemalja.
Poruka generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki Muna kojom je najavio svoj plan za borbu protiv terorizma i pozvao Rusiju i SAD da sarađuju na iskorenjivanju terorizma, ima deklarativnu, ali ne i konkretnu, podršku vodećih atomskih sila.
Na startu nedelje kada francuski predsednik Fransoa Oland intenzivira napore na stvaranju koalicije protiv Islamske države, posetom Vašingtonu i Moskvi, i SAD i Rusija se uzdaju u zajedničke napore u borbi proti ID.
Ali, SAD bi da se Moskva pridruži koaliciji pod rukovodstvom Amerike, dok ruske vlasti predlažu osnivanje široke globalne koalicije, koju bi činili Rusija, Zapad i neke bliskoistočne zemlje, i to, kako je precizirao premijer Dmitrij Medvedev, „preko međunarodnih institucija, poput UN“.
Insistirajući da nasilje u Siriji ne može da bude zaustavljeno sve dok je Asad na vlasti, Obama je pozvao Rusiju na „strateško prilagođavanje“ uz okončanje podrške sirijskom predsedniku.
Premijer Rusije Dmitrij Medvedev misli suprotno: – Islamska država je toliko ojačala zbog neodgovorne politike SAD.
Umesto da se fokusiraju na zajedničke napore u suzbijanju terorizma, SAD i njihovi saveznici su ušli u borbu protiv legitimnog sirijskog predsednika Bašara el Asada – rekao je Medvedev.
On je istakao da bi razumna politika za sve zemlje, uključući SAD, trebalo da bude podrška legitimnim vlastima, koja bi omogućila poštovanje integriteta tih država, a ne pogoršanje situacije.

SANKCIJE LONDON – Lideri zapadnih zemalja, koji su se prošle nedelje sastali na marginama samita G20, složili su se da produže sankcije Rusiji uvedene zbog njene navodne umešanosti u konflikte na istoku Ukrajine do jula sledeće godine, uprkos sve češćim pozivima na bližu saradnju sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u borbi protiv Islamske države.
Lideri su zaključili kako je važno i dalje primenjivati pritisak na Rusiju uoči planiranih izbora na istoku Ukrajine. – SAD su svojevremeno stajale iza uspona Al kaide, koji je doveo do tragedije 11. septembra.
Ove pouke samo dokazuju da su konsolidovani napori neophodni u borbi protiv terorizma, bez deljenja saveznika na svoje i tuđe – naglasio je on.
Rusija je juče izvela najžešće vazdušne udare na Islamsku državu u istočnoj Siriji od početka rata, dok je istovremeno, u specijalnoj operaciji policijskih snaga na severu Kavkaza ubijeno 11 boraca povezanih sa Islamskom državom, koja je na tom području uspostavila lokalni ogranak.
Sirijski predsedniki Bašar el Asad je izjavio da snage vlade ostvaruju uspehe „na gotovo svim frontovima“ zahvaljujući vazdušnim udarima ruskih snaga protiv džihadista.
On preferira da novi mirovni pregovori budu održani u Moskvi, kao i da se sirijski konflikt može razrešiti samo ako se porazi terorizam.
Asad je rekao da je njegovo pravo da učestvuje na izborima, iako je dodao da je prerano da kaže da li to namerava ili ne. PUTIN SA GASNOM ELITOM GASNI samit, danas u Teheranu, u centru je pažnje svetske javnosti ne samo zato što na njemu učestvuje 12 predsednika zemalja izvoznika prirodnog gasa koje imaju 79 odsto svetskih rezervi „plavog goriva“, već i zbog toga što će ruski predsednik Vladimir Putin sa domaćinima razgovarati o situaciji u Siriji, borbi protiv islamskih terorista, ali i o budućnosti predsednika u Damasku, Bašara el Asada.
Stoga moskovski analitičari ocenjuju da je ovo jedno od najvažnijih Putinovih putovanja u ovoj godini.
Na zemlje učesnice samita u Teheranu otpada oko 45 odsto od ukupne prodaje gasa u svetu, pa će se raspravljati o globalnom razvoju gasnog tržišta, kao i o stimulisanju prodaje ovog energenta, kao najdostupnijeg i ekološki najčistijeg goriva.
Sada se razmatra formiranja slobodne ekonomske zone Evroazijskog ekonomskog saveza u koji ulaze Rusija, Belorusija i Kazahstan sa Iranom.
Iran namerava da kupi od Rusije najmodernije PVO raketne sisteme.
B.
V.

Ostavi poruku