NA najavu Prištine da će „uložiti prigovore“ jer ih Beograd ometa na putu ka EU i drugim svetskim organizacijama, iz srpske vlade poručuju da učešće samoproglašenog Kosova u međunarodnim organizacijama nije predviđeno briselskim sporazumima.
Kako saznajemo, Priština se već „požalila“ Briselu, kao posredniku dijaloga: – Na sastancima sa EU prošle nedelje Kosovo se osvrnulo na svoju aplikaciju za članstvo u Unesku i predstavilo svoje stavove – izjavila je za „Novosti“ portparol visoke predstavnice EU Maja Kocijančič.
Prema tvrdnjama Beograda, to što su se Briselskim sporazumom dve strane obavezale da jedna drugu neće blokirati ili podsticati druge da blokiraju na putu ka EU, nema veze sa tim što je sprečeno članstvo Kosova u Unesku.
Zato se i „prigovor“ Prištine smatra izlišnim, jer proističe iz iskrivljenog tumačenja postignutih dogovora.
Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić „Novostima“ je rekao da je jedna od najčešćih manipulacija Prištine ta da im Briselski sporazum omogućava članstvo u međunarodnim organizacijama: – Srbija se na to nije obavezala, a dosadašnjim sporazumima je jedino definisano učešće Prištine u regionalnim organizacijama.

UN NISU TEMA Šef skupštinskog odbora zadužen za KiM Milovan Drecun isključuje mogućnost da bi u nastavku dijaloga kao tema moglo da se pojavi članstvo Kosova u UN i u drugim međunarodnim organizacijama.
To bi se, smatra Drecun, kosilo sa statusno neutralnom prirodom dijaloga.
Naime, pre tri godine postignut je Sporazum o regionalnom predstavljanju u kom se eksplicitno navodi 26 organizacija i inicijativa posvećenih regionalnoj saradnji u kojima Priština može da učestvuje, i to isključivo uz upotrebu zvezdice i fusnote uz naziv Kosovo.
Da se Priština, međutim, ne obazire puno na to kako Beograd „čita“ potpisane sporazume, već ih tumači na svoj način, govori i poruka ambasadorke samozvane države Vlore Čitaku, izrečene pred Savetom bezbednosti, da se od Srbije neće tražiti pristanak za učlanjenja u međunarodne organizacije, ali i da je došlo vreme da Priština „promeni prirodu odnosa sa Ujedinjenim nacijama“.
Na istoj sednici SB, Velika Britanija je iznela stav da je integracija Kosova u međunarodne organizacije „važna i korisna za Kosovo i da će Britanija nastaviti da je podržava, uprkos neuspehu u Unesku“.
Sve ovo ukazuje da će Priština svoj put ka novim članstvima krčiti mimo dijaloga, uz pomoć svojih saveznika.

Ostavi poruku