POLICIJA intenzivno radi na utvrđivanju svih okolnosti koje bi mogle da doprinesu rešavanju napada na člana Saveta Vlade za borbu protiv korupcije Miroslavu Milenović, rekao je ministar policije Nebojša Stefanović i dodao da su predistražne radnje u toku, mada Milenovićeva nije prijavila slučaj policiji, niti je od lekara uzela povredni list.
Stefanović u pisanoj izjavi ističe da je, bez obzira na javni stav o policiji bilo kog pojedinca, posao policije da pruži maksimalnu zaštitu svim građanima i da svaki slučaj istraži.
On je podsetio i da je, od kada je ministar, rešen veliki broj slučajeva „za koje u prethodnom periodu nije bilo dovoljno političke volje“, i to u rekordnom roku.
Miroslavu Milenović, forenzičara za računovodstvo, napale su dve osobe u subotu, u podne, u haustoru njene zgrade.
Zadobila je povrede po licu i glavi, ali se nije obratila policiji.
Kako je izjavila, razlog je bilo razočaranje jer je pre tri meseca prijavila da je neko prati.
Uvek su bila po dvojica, često su se smenjivali, ali se nisu krili.
To je prijavila UBPOK-u i specijalnom tužiocu Miljku Radisavljeviću, ali bez rezultata.
Ovo ju je, kako saznajemo, posebno pogodilo jer je u poslednjoj deceniji blisko sarađivala sa MUP-om i tužilaštvom, držeći treninge u oblasti borbe protiv pranja novca i finansijskog kriminala.

TUKLI I KOLEGU IVAN Ninić dobio je takođe batine krajem avgusta.
Kako kaže za „Novosti“, on je sarađivao sa policijom, dao im dozvolu da uđu u njegove listinge, dva puta odlazio da da izjave i jednom da prepozna lica sa četiri fotografije.
Napadači, međutim, još nisu nađeni.
Takođe je rekla kako sumnja da su moguća dva razloga za napad – nedavno objavljivanje izveštaja o nepravilnostima u radu „Diposa“ i izveštaj o trošenju novca javnih preduzeća za reklamu u medijima, koji se sprema.
Izveštaj o oglašavanju javnog sektora u medijima, po rečima predsednika Saveta za borbu protiv korupcije Miroslava Milićevića, trebalo bi da bude objavljen do Nove godine.
I ovaj i prethodni izveštaj, Milenovićeva je radila sa Ivanom Ninićem, koji je takođe napadnut u avgustu. – Miroslava Milenović se celog života bavi tokovima novca i siguran sam da ima mnogo neprijatelja koje čak i ne poznaje.
Istraživanje smo radili na uzorku od 100 institucija i analizirali tokove novca, različite modele ugovaranja oglašavanja, prisustvo političara u ovim poslovima, opraštanje poreza, davanje kredita…
Pokazalo se da je bilo i fiktivnih poslova oglašavanja, odnosno pranja novca – objašnjava Ninić.
Milenovićeva je inicirala izradu izveštaja i koordinisala ga. – Njena uloga u mnogim finansijskim istragama je velika, a da li je to razlog za napad trebalo bi da utvrde državni organi.
Ovo je bila samo opomena.
Da su napadači hteli, oboje bismo gore prošli.
I Milenović i Ninić su radili u Ministarstvu privrede kao bliski saradnici eks-ministra Saše Radulovića.
Kada je prošlog leta napustio Vladu i oni su iz nje izašli.
Savet za borbu protiv korupcije u ponede je održao vanrednu sednicu povodom napada, prvo samostalno, a zatim sa Agencijom za borbu protiv korupcije.
Kako nam je rekao Milićević, mada je od osnivanja bio izložen kritikama i pretnjama, i mada su sve vlade njegove izveštaje ignorisale, ovo je prvi put da je fizički napadnut član.
Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je da veruje da se za napadačima traga i da nema nikog drugog osim državnih organa koji mogu da rasvetle slučaj.
Napad je osudio i ministar za rad Aleksandar Vulin, ali je naveo da ne razume zašto član Vladinog tela ne ode u MUP da prijavi šta se desilo.
Poslanik DS Dragan Šutanovac zatražio je smenu ministra policije, a SNS saopštila da će narednih dana biti jasnije zašto je Milenovićeva odbila saradnju sa policijom i tužilaštvom, i koji političar stoji iza njenih nastupa. Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da se slučaj napada na Miroslavu Milenović koristi za napad na Vladu, umesto da se radi na identifikovanju i hapšenju počinilaca.
On je kazao da nijedan akt nasilja ne može biti sprečen, niti počinioci mogu biti identifikovani i uhapšeni ako nema saradnje sa MUP-om.

Ostavi poruku