Predsednik Skupštine Srbije Maja Gojković nastavlja i danas posetu Iranu, gde boravi na poziv predsednika Laridžanija.

Gojkovićeva se tokom drugog dana dvodnevne posete sastala sa potpredsednikom Irana Ešhadom Džahangirijem, savetnikom vrhovnog verskog vođe za spoljnu politiku Akbarom Velajatijem i ministrom spoljnih poslova Mohamadom Džavadom Zarifom.

U razgovoru sa tamošnjim zvaničnicima u nedelju je istaknuto da ima prostora da se trgovinska razmena dve zemlje, koja sada iznosi oko 20 miliona dolara, poveća, a povrđena je i podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Prvi susret je Gojkovićeva je imala sa predsednikom Islamske konsultativne skupštine Irana Alijem Laridžanijem, koji je potvrdio podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Gojković je zahvalila Iranu po pitanju nepriznavanja Kosova i Metohije, a Laridžani je ocenio da poseta može da otvori novo poglavlje za razvoj privrednih odnosa dve zemlje i dodao da je aktuelni trenutak prava prilika za realizaciju potencijala za saradnju.

Gojković se sastala i sa kopredsednikom Mešovite komisije za trgovinu Vlade Irana i ministrom za trgovinu, rudarstvo i industriju Emadom Zadehom i tom prilikom je konstatovano da ima prostora da se poveća trgovinska razmena.

President of #Serbia’s National Assembly w a tight-fitting #hijab in meeting & presser w #Iran’s speaker of parlmnt pic.twitter.com/VR1tPjAqay— Abas Aslani (@abasinfo) November 23, 2015Ocenili su i da je u tom smislu posebno važno zasedanje Mešovite komisije za trgovinu, čiji je naredni sastanak u planu.

U Delegaciji Skupštine Srbije je i član grupe prijateljstva parlamenta sa Iranom poslanik Dragomir Karić, koji će imati susrete u Privrednoj komori Irana.

Ostavi poruku