IZVESTILAC Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister privodi kraju nacrt rezolucije o napretku Srbije i ovaj dokument biće predstavljen poslanicima Komiteta za spoljne poslove 7. decembra – potvrđeno je „Novostima“ u njegovom kabinetu.
Amandmani mogu da se podnose do 16. decembra, a prema nekim informacijama, mogao bi da bude oboren prošlogodišnji rekord, jer je najavljeno skoro 250 predloga za „doradu“ rezolucije.
Svoje zahteve imaće gotovo sve poslaničke grupe u EP, a najviše amandmana biće iz oblasti poštovanja prava manjina, pravosuđa i slobode izražavanja.
Očekuje se da će hrvatski poslanici u EP, koji su i na prošlogodišnju Mekalisterovu rezoluciju o Srbiji podneli najviše amandmana, i ove godine pokušati da Beograd uslove rešavanjem brojnih otvorenih bilateralnih sporova sa Srbijom.
Prema nekim informacijama, od prošlogodišnjih uslova Hrvati će nastojati da opet „proguraju“ zahteve da Srbija odustane od procesuiranja ratnih zločina počinjenih u Hrvatskoj, pronađe sve nestale i koriguje granicu na Dunavu.
Svoje amandmane najverovatnije će imati i evropski poslanici iz Mađarske, Bugarske i Rumunije, koji će zatražiti bolji status za svoje nacionalne manjine u Srbiji.
I Hrvati će imati niz zamerki na status i prava svojih sunarodnika u našoj zemlji.
Mekalister u ovom trenutku nije mogao da otkriva detalje svog predloga raporta o Srbiji, ali će, kako saznajemo, u dokumentu posebno pohvaliti dosadašnje napore koje je Beograd učinio na putu ka EU, napredak u briselskom dijalogu sa Prištinom, sprovođenje unutrašnjih reformi i unapređenje regionalne saradnje.
U dokumentu će biti stavljen akcenat i na potrebu poštovanja slobode štampe, prava manjina i uloge nezavisnih institucija. Šef skupštinskog odbora za EU Aleksandar Senić kaže nam da očekuje da će Mekalisterov predlog u najvećoj meri pratiti izveštaj Evropske komisije o Srbiji: – Očekujem da posebna pažnja bude stavljena na oblasti 23. i 24, koje se odnose na pravosuđe, vladavinu prava, bezbednost.
Kada je reč o amandmanima, njih su najavile sve poslaničke grupe i verovatno će ići na strože ocenjivanje dostignuća srpske vlade. USVAJANjE U FEBRUARU O nacrtu Mekalisterove rezolucije i podnetim amandmanima Komitet za spoljne poslove (AFET) Evropskog parlamenta raspravljaće posle novogodišnjih praznika, 14. januara.
Glasanje u AFET zakazano je za 28. januar, a konačan tekst rezolucije trebalo bi da bude usvojen na plenarnoj sednici EP u Strazburu, u februaru.

Ostavi poruku