PARIZOD STALNOG DOPISNIKA “NOVOSTI” SVET je odlučio da stavi tačku na Islamsku državu čiji dželati zavijaju planetu u crno.
Paralelno s vojnim operacijama koje se intenziviraju iz vazduha, i aktivnostima specijalaca unutar napadnutih zemalja, ovih dana vodi se i snažna diplomatska akcija da bi se okupila što jača koalicija.
U glavnoj ulozi je Fransoa Oland, predsednik Francuske, zemlje koja je doživela veliku tragediju pre nekoliko dana.
Oland je u ponedeljak primio u Parizu britanskog premijera Dejvida Kamerona (na slici, odaju počast žrtvama u Bataklanu), koji je saveznicima preko Lamanša ponudio punu solidarnost, uključujući i ulazak u kampanju bombardovanja položaja ID na teritoriji Sirije.
Istovremeno, Oland je razgovarao i sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom.
Francuski predsednik će se u utorak susresti sa Barakom Obamom u Vašingtonu, u sredu u Parizu viđa Angelu Merkel, a u četvrtak ide kod Putina u Moskvu.
Istoga dana razgovaraće i sa italijanskim premijerom Mateom Rencijem.
Poslednjeg člana SB, kineskog predsednika Si Đinpinga, u ovoj dosad neviđenoj turneji, Oland će videti u nedelju. Namera ovog diplomatskog maratona je da se usklade operativni detalji oko što obimnijeg udara na Al Bagdadijev kalifat.
Mnogi analitičari, međutim, smatraju da jačanje vazdušne kampanje neće mnogo uticati na konačni rezultat, sve dok se saveznici ne odvaže da se spuste na zemlju.
A to pre svega zavisi od Vašingtona.

Ostavi poruku