LONDON – Britanija će povećati rashode na polju odbrane kako bi suzbila rastuću pretnju koja dolazi od islamskih militantnih boraca, izjavio je danas britanski premijer Dejvid Kameron.

On je, takođe, naglasio potrebu za formiranjem snaga za brzo reagovanje posle prošlonedeljnih napada u Parizu.“Kao što nas ubice na ulicama Pariza podsećaju tako otvoreno, Islamska država (IS) nije nekakav daleki problem hiljadama kilometara udaljen, već je direktna pretnja po domaću i stranu bezbednost“, rekao je Kameron članovima britanskog parlamenta, a preneo Rojters.

Nakon posete Parizu, gde je obećao britansku podršku Francuskoj posle napada u kojima je 13. novembra ubijeno 130 ljudi, Kameron je obelodanio planove Londona o povećanju vojnih troškova za 12 milijardi funti – na ukupno 178 milijardi funti, tokom narednih 10 godina, u okviru petogodišnjeg plana njegove vlade za odbranu i bezbednost.

Međutim, novi plan, koji predviđa kupovinu osam ratnih brodova BAE i devet mornaričkih patrolnih aviona „boing“, podrazumevaju i da Britanija smanji broj članova civilnog osoblja u Ministarstvu odbrane za 30 odsto kako bi vladin budžet ostao u ravnoteži.

Prema revidiranom planu čije je detalje Kameron izneo, predviđena su veća finansijska sredstva za obaveštajne službe i budžet za pružanje podrške ugroženim državama.“Ova ulaganja su akt zastupanja našeg jasnog interesa da obezbedimo svoj budući prosperitet i sigurnost“, objasnio je britanski premijer.

Revizijom plana o vojnim troškovima, Britanija namerava i da, u svetlu učestalih pretnji terorističkim napadima, u stanje pripravnosti stavi 10.000 članova vojnog osoblja, navodi britanska agencija.

Kameron je najavio da će Britanija, između ostalog, oformiti dve brzo rasporedive 5.000-člane „udarne brigade“ do 2025. godine, kao i da će kupiti najmanje 13 novih fregata za Kraljevsku mornaricu, a investiraće i u nove izviđačke bespilotne letelice.

Ostavi poruku