Rusija je predstavila novi aparat „hjuman risk“ pomoću kog je moguće prepoznati potencijalno opasne ljude na javnim mestima putem skeniranja psihofizičkog stanja čoveka.
Na sajmu bezbednosti Milipol 2015 u Parizu predstavljen je novi aparat koji daljinski, bez kontakta, skenira psihofizičke reakcije čoveka, koje su prisutne čak i u slučajevima kada je čovek pribran. „Aparatom je moguće utvrditi nivo stresa, anksioznosti i agresije.
Treba pojasniti da u slučaju stresa telo čoveka počinje da vibrira niskim frekvencijama.
Kamera na aparatu beleži sve promene na čovekovom telu i upozorava ako je kod neke osobe stanje alarmantno“, rekao je Vladimir Tkač, direktor kompanije „Juta“, koja se bavi ispitivanjem i proizvodnjom opreme protiv industrijske špijunaže.
Prema njegovim rečima, nijedan čovek na ovakvu psihofizičku reakciju ne može da utiče, čak ni u slučajevima kada je čovek treniran za takve situacije i ponaša se staloženo.
Ako se ovaj sistem upotrebi, na primer, na stadionima, rekao je Tkač, bezbednosne službe će u svakom trenutku znati gde se pripremaju neredi, a na sličan način se ovaj uređaj može primeniti i na aerodromima. (Izvor: sputniknews.com)

Ostavi poruku