SHARE

Bivši šef Britanske kraljevske mornarice Lord Vest tvrdi da se Islamska država, koja je napadima u Parizu opasno zapretila i Evropi, može “slomiti” u tri koraka – vazdušnim udarima i ofanzivama na Mosul i Raku.
On sugeriše da bi međunarodne snage trebalo pre svega da se usmere na to da dokrajče Islamsku državu u Iraku, pre nego što krenu u konačni obračun u Siriji.
Kurdi su u Iraku napravili dobar posao oslabivši islamiste, ali bi trebalo ubediti sunitska plemena da promene stranu jer bez njihove pomoći džihadisti IS ne bi imali šanse, kaže Vest za britanski “Dejli mejl”.
Prema njegovim rečima, prvi na listi prioriteta su i dalje vazdušni udari koalicionih snaga, ali i Rusije.
Sa druge strane, s obzirom da IS premešta svoju komandu u Mosul iz Rake, takozvane prestonice džihadista, kako bi izbegli bombardovanje, korak broj dva je Mosul.
Za njegovu odbranu Islamskoj državi treba oko 10.000 boraca.
Zbog velikih gubitaka u borbi sa kurdskim snagama, ali i vazdušnih udara, IS stalno gubi vojnike, a procenjuje se da je proteklih meseci broj stranih boraca opao sa 15.000 na 8.000 boraca.
Ključne mete u Mosulu trebalo bi, kaže Vest, da budu trenažni kamp, centar za održavanje vozila i univerzitet gde se nalazi laboratorija za hemijsko naoružanje.
Prema Vestovim rečima, koalicione snage moraju da pregovaraju sa sirijskim predsednikom Bašarom al Asadom i da uključe njegove vojne snage, a takvo rešenje bi podrazumevalo uključenost Rusije i Irana.
I treći korak je grad Raka u kojem je donedavno bilo 20.000 džihadista i komanda IS, prenosi portal Dnevnik.hr.
Vest smatra i da nije logično što britanska vojska ne učestvuje u vazdušnim napadima na IS u Siriji, a u Iraku to čini.
Takođe, trebalo bi izvršiti pritisak na Saudijsku Arabiju i Tursku koje finansiraju Islamsku državu, dodaje on.

SHARE

Оставите одговор