Na Krimu je uvedeno vanredno stanje zbog nestanka električne energije kojom se Krim snabdeva iz Ukrajine, saopštio je regionalni zvaničnik Aleksej Fridman. Sve službe za vanredne situacije su u vezi s tim angažovane, prenosi Tass. Rusko ministarstvo za vanredne situacije je, takođe, potvrdilo nestanak struje. Zvaničnici za sada nisu mogli da navedu razloge za ovu situaciju.
Kako prenose društvene mreže za sada nepoznate osobe digle su u vazduh stubove na četiri glavna dalekovoda kojim se Krim snabdeva strujom iz Ukrajine.
Pretpostavlja se da su to učinili pripadnici Desnog sektora koji zajedno sa članovima proukrajinskih grupa krimskih Tatara blokiraju popravku dalekovoda.video #Ukraine radikalы vzorvali LЭP v #Čaplinka veduщie v #krыm i prizыvaюt k nepovinoveniю https://t.co/lCGwEiTgq4 pic.twitter.com/SAmmDGkjbd— Andrey Schultz (@SchultzAndrey) November 22, 2015Vlasti Krima su uz pomoć generatora obezbedile snabdevanje strujom vitalnih objekata,koje može da potraje do 25 dana, bez snabdevanja.
Krim može da proizvodi polovinu potrebne energije, oko 600 megavata dnevno, dok se ne stabilizuje snabdevanje, bilo iz Ukrajine, bilo završetkom podvodnog kabla iz Rusije koji treba da premosti moreuz Kerč.

Ruska crnomorska flota je i dalje u potpunosti operativna ikao je snabdevanje svedeno na najnužnije potrebe.pic.twitter.com/TxRwuritT6— ATR (@ATR__Official) November 21, 2015

Ostavi poruku