BEOGRAD – Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je Srbija u pogledu izbeglica spremna da preuzme još veću odgovornost od drugih zemalja zapadnog Balkana, kao i da ukoliko Slovenija, Hrvatska i Mađarska odbiju da prime ekonomske migrante, neće ih primiti ni Srbija. „To bi značilo da mi moramo u našu zemlju da primimo kompletan teret na sebe“, rekao je premijer na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom.
Srbija je, dodao je, spremna da pomogne i svojim komšijama, ali da takođe čekamo sveobuhvatno resenje Evropske unije po pitanju izbeglica. „Svako rešenje će na taj način Srbija i da prihvati“, podvukao je premijer.
Međutim, kategoričan je premijer, ono što „Srbija ne može da prihvati je da jedna pravila važe za Srbiju, a druga za ostale“. „Zahvalan sam Tusku što je želeo da čuje i naše mišljenje i stavove“, rekao je Vučić.
Pomenuo je da Srbija ima obaveze i po osnovu dogovora s premijerima Rumunije i Bugarske, ali i da će čekati evropsko rešenje, ponašati se u skladu s njim, ali i da će umeti i imati snage da zaštiti svoje nacionalne interese. Građani, ponovio je zatim odgovarajući na pitanja novinara, ne treba da brinu, a Tusku je poručio da se nada da će zajedno moći da proslave otvaranje prvih poglavlja u pregovorima Srbije na putu ka članstvu u EU. TUSK: NEMA ALTERNATIVE I BUDUĆNOSTI KOJA BI BILA BOLjA OD EU Tusk je izjavio da se nada da će doći uskoro do otvaranja prvih poglavlja, što bi bio važan korak napred, jer nema alternative budućnosti zapadnog Balkana u EU.
On je kazao da EU ceni što je premijer Srbije Aleksandar Vučić učinio za napredak Srbije na putu ka EU. „Ubeđen sam da će premijer nastaviti da radi sve što može kako bi Srbiju približio EU, što je i za nas važno“, naglasio je Tusk.
On je podvukao da je budućnost zapadnog Balkana unutar EU i da ne postoji alternativa u budućnosti koja bi bila bolja od Unije. Sa @eucopresident , razgovarali o izbegličkoj krizi i #EU putu #Srbija pic.twitter.com/bAdIqYeiQ4— Aleksandar Vučić (@avucic) November 21, 2015

Ostavi poruku