Vatikan je u subotu podigao otpužnicu protiv pet osoba, uključujući dva novinara, zbog objavljivanja poverljivih dokumenata o malverzacijama u Svetoj stolici i zločinačko udruživanje.
Preliminarno saslušanje zakazano je za 24. novembar, javljaju italijanski mediji. Španski sveštenik Lusio Anhel Valjejo Balda i italijanski marketinški stručnjak Frančeska Šauki uhapšeni su početkom novembra zbog sumnje da su ukrali i dostavili medijima poverljiva dokumenta, ali je Šauki u međuvremenu oslobođena jer je sarađivala u istrazi.
Njih dvoje, kao i trećeoptuženi Nikola Majo, bili su članovi specijalne komisije koju je imenovao papa Franja kako bi ga savetovala o ekonomskoj reformi Vatikana.
Novinari Đanluiđi Nuci i Emilijano Fitipaldi su optuženi zbog toga što su objavili knjige koje sadrže procurele informacije koje je prikupila komisija.
Fitipaldi je agenciji ANSA rekao da je zapanjen potezom Vatikana. „Možda sam ja naivan, ali verovao sam da će ispitati one koje sam raskrinkao za krimalne radnje, a ne osobu koja je otkrila zločine“, rekao je on.
Po zakonu donetom 2013. po nalogu pape, kako je rekao Fitipaldi, njemu i ostalima preti zatvor do osam godina.

Ostavi poruku