Šefovi država jugoistočne Azije, kao i drugi lideri, uključujući američkog predsednika Baraka Obamu, okupili su se danas u Maleziji na samitu ASEAN-a (Asocijacije nacija Jugoistočne Azije) kako bi razgovarali o ekonomskim i trgovinskim pitanjima, ali samit se odvija u senci nedavnih terorističkih napada. Na dnevnom redu samita na koji je došlo 18 lidera su otuda takođe terorizam i spor u Južnom kineskom moru, javlja AP. Otvarajući samit malezijski premijer Nadžib Ražak pozvao je lidere na borbu protiv islamskog ekstremizma, rekavši da njegove „varvarske akcije“ ne predstavljaju ni jednu rasu ili religiju.“ Nedelju dana posle napada Islamske države u Parizu u kojima je ubijeno 130 ljudi, islamski ekstremisti izvršili su u petak napad na jedan hotel u Maliju i ubili 19 ljudi pre nego što su komandosi upali u zgradu i izbavii 170 ljudi, uglavnom stranaca. „Počinioci ovih kukavičkih i varvarskih dela ne predstavljaju ni jednu rasu, religiju ni uverenje niti bi trebalo da im dozvolimo da se tako predstavljaju.
Oni su teroristi i tako treba da se prema njima ponašamo,“ rekao je Nadžib. On je rekao da pretežno islamske zemlje poput Malezije imaju dužnost da razotkriju „ideologiju koju propagiraju ekstremisti“ i koja rezultira u „sadističkom nasilju“ kao lažnu. Predsednik SAD Barak Obama izjavio je danas da su napadi na hotel u Maliju samo učvrstili rešenost SAD i njihovih saveznika, da se istrajno bore protiv onih koji napađu civile. „SAD će se zajedno sa svojim saveznicima i partnerima neumoljivo boriti protiv onih koji napadaju naše građane.
Nastavićemo da otkrivamo i uništavamo terorističke mreže.
Nećemo dozvoliti ubicama da nađu utočište.“ Većina lidera je na samit ASEAN-a doputovala u Kuala Lumpur sa samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u Manili.

Ostavi poruku