Predsednik Malija Ibrahim Bubakar Keita proglasio je vanredno stanje u zemlji posle napada terorista na hotel i talačke krize koja se završila posle više sati. Vanredno stanje će trajati 10 dana. Keita je u obraćanju na nacionalnoj televiziji rekao i da je u napadu poginula 21 osoba, od toga dvojica islamskih ekstremista, a da je sedmoro ranjeno. Predsednik je proglasio trodnevnu žalost. Grupa naoružanih islamista juče je otela taoce u hotelu „Radison blu“ u prestonici Malija, Bamaku. Posle višesatne talačke krize, taoci su oslobođeni, ali su ekstremisti nastavili da se suprotstavljaju snagama bezbednosti. „Napadači više ne drže taoce.
Nalaze se na gornjim spratovima.
Oni su sami sa specijalnim snagama Malija koji pokušavaju da ih isteraju“, rekao je portparol Ministarstva bezbednosti Amadu Sango, preneo je Rojters. Ministar bezbednosti Salif Traore izjavio je za državnu televiziju da je iz hotela oslobođeno 76 osoba.

PUTIN UPUTIO TELEGRAM SAUČEŠĆA PREDSEDNIKU MALIJA Predsednik Rusije Vladimir Putin uputio je telegram saučešća predsedniku Malija Ibrahimu Bubakaru Keiti izrazivši saučesće zbog napada na hotel, saopštio je danas Kremlj. Putin je naveo u telegramu da je neophodna najšira međunarodna saradnja za suprotstavljanje globalnom terorizmu, preneo je Rojters. Među 21 poginulim u jučerašnjem napadu na hotel „Radison blu“ u prestonici Malija, Bamaku, su i tri ruska državljana, prenele su RIA Novosti, citirajući rusko Ministarstvo inostranih poslova.

Ostavi poruku