Saradnja Angole i Srbije je u usponu i može da se pojača na svim poljima, izjavio je danas ambasador Angole Žoze Žoao Manuel.
Navodeći da se saradnja dve zemlje udesetostručila na svim poljima od poslednje posete premijera Aleksandra Vučića, tada kao ministra odbrane, toj afričkoj zemlji, on je Tanjugu rekao da je u Angoli opšte poznat izuzetan kvalitet srpskih preduzeća. „Smatram da ta saradnja može da se pojača na svim poljima i to ne samo u oblasti vojne industrije, već i privrede i poljoprivrede“, rekao je Manuel na obeležavanju Dana Angole u Koštunićima.
On je dodao da Angola ima izuzetno dobro iskustvo sa srpskim firmama još od bivše Jugoslavije.
Kako je istakao, danas se u Angoli srpsko preduzeće Jomil pokazalo kao izuzetno na polju vojne industrije, ali i građevine. “Ta saradnja mora da ide napred jer je u našoj zemlji opšte poznat izuzetan kvalitet srpskih preduzeća“, rekao je Manuel.
On je naglasio da su Angoli potrebni srpski stručnjaci iz skoro svih oblasti, koji bi pomogli u edukaciji domaćih kadrova.
Preduzeće Jomil u Angoli danas zapošljava par stotina radnika, ali ekspanzija saradnje tek predstoji budući da je dobila velike poslove u toj zemlji. „Jomil je u velikoj meri uticao na borbenu gotovost Angole.
Uspeli smo da povratimo u velikoj meri pozicije na tržištu koje je imala bivša Jugoslavija.
Trenutno imamo 120 radnika, ali glavni poslovi tek predstoje“, rekao je predsednik kompanije Jomil Jovan Čeković.
Ocenjujući da je poseta predsednika Vlade Srbije, tada u svojstvu ministra odbrane, 2013. godine Angoli mnoge stvari promenila, on je istakao da je kompanija, na čijem je čelu, uspela da se nametne kao lider i da su, pored vojne industrije, dobili poslove i u građevini. “Trenutno gradimo stadion za 25.000 gledalaca u glavnom gradu Luandi, izgradili smo rezidencijalni objekat angolskoj ambasadi u Beogradu, a dobili smo posao od projekta do gradnje tri bolnice, otvorili su nam se značajni poslovi iz oblasti poljoprivrede“, rekao je Čeković.
Kako kaže, trenutno u Angolu izvoze hranu, prerađevine od voća, povrća i mesa. “Traže nam i da im pomogno da osposobe poljoprivredu u smislu uvoza sadnog materijala, gradnju fabrika za preradu voća i povrća, a imamo i upitnik za podizanje farme za gajenje stoke.
Naš put jeste Evropa, ali veliko tržište su nam ove zemlje koje žele saradnju sa Srbijom“, naglasio je Čeković.
On je istakao i da je to preduzeće, kvalitetom nasvim poljima, uspelo da na svim poljima eliminiše konkurenciju kao što su Rusi i Kinezi zbog čega su u najavi poslovi u Namibiji, Mozambiku i Kongu.
Inače, delagacija Ministarstva industrije Iraka u organizaciji Jomila u ponedeljak stiže u sedmodnevnu posetu vojnoj industriji Srbije i tom prilikom će obići Institut “Mihailo Pupin“, “Krušik“ Valjevo, “Prvi Partizan“ Užice, “Milan Blagojević“ Lučani, “Slobodu“ Čačak, “Prvu Petoletku“ Trstenik, “Ed Pro“ iz Beograda i “Azimut“ Baćevac.
Na čelu delegacije nalazi se direktor vojne industrije Iraka dr Mudheher Sadek Sabea al-Tamemi, a cilj posete je obnavljanje vojne industrije Iraka u saradnji sa preduzećima iz Srbije sa kojima je ova zemlja svojevremeno gradila vojna postrojenja.

Ostavi poruku