Mreža ekstremista osumnjičena za finansiranje terorističke organizacije Islamska država kupovala je naoružanje od Ukrajine, saopštio je Frans pres.
Lider mreže ekstremista, čije ime nije objavljeno, priznao je da je koordinisao poslove ID u Kuvajtu i kupovao od Ukrajine kineske prenosive protivavionske sisteme FN6, koji su zatim preko Turske stizali do terorista u Siriji.
Ranije je saopšteno da su kuvajtske vlasti uspele da uđu u trag i uhapse grupu ekstremista koja je finansirala ID.
Kako se navodi, uhapšeno je pet Sirijaca, dvoje Australijanca poreklom iz Libije, jedan Egipćanin, kao i jedan građanin Kuvajta.
UKRAJINA: NISMO PREPRODAVALI KINESKO NAORUŽANjE Ukrajinska kompanija „Ukroboronprom“ saopštila je da nikada nije kupovala kineske prenosive protivavionske sisteme FN6, samim tim ih nije ni preprodavala.
Kako navodi kompanija, svi navodi medija o tome da su kinesko naoružanje i municija preprodavani terorističkoj organizaciji Islamska država su laž. „Nijedna kompanija koja radi u sastavu ‘Ukroboronproma‘ nije preprodavala oružje nijednoj zemlji koja se nalazi pod sankcijama Saveta bezbednosti UN, ili ima bilo koja druga ograničenja međunarodnih organizacija“, navodi se u saopštenju. (Izvor: sputniknews.com)

Ostavi poruku