HRVATI su odustali od ideje da se povodom 20. godišnjice Dejtonskog sporazuma u Evropskom parlamentu usvoji rezolucija, koja je prema nezvaničnim najavama trebalo da bude negativna po Srbe.
Međutim, na inicijativu hrvatskih poslanika u decembru će biti održana konferencija o evropskoj budućnosti BiH, saznaju „Novosti“.
U ovom trenutku se ne zna hoće li se na konferenciji potegnuti pitanje demontaže Republike Srpske, što je, kako se pominjalo, trebalo da bude cilj rezolucije.
Teme skupa mogu da se naslute iz niza amandmana, koje su ne tako davno, hrvatski poslanici podneli na izveštaj o napretku BiH.
Oni su tvrdili da su Hrvati u BiH u neravnopravnom položaju, tražili su da radio-televizija emituje program na sva tri zvanična jezika, kao i da se obezbedi pluralizam medija i izmeni izborno zakonodavstvo.
Na ovom skupu očekuje se učešće sva tri člana Predsedništva BiH.
Mladen Ivanić, srpski član Predsedništva BiH, kaže za „Novosti“ da je poziv već dobio: – Na konferenciju idem.
Pouzdano znam da ključne evropske institucije ne razmatraju nikakvu promenu Dejtonskog sporazuma, jer o sadržaju promena nema saglasnosti, kako unutar BiH, tako ni unutar međunarodne zajednice.
Bio bi to još jedan pokušaj osuđen na neuspeh, što niko ne želi.

REZOLUCIJA ZA ODBRANU SRPSKE Deo poslanika EP priprema rezoluciju koja bi trebalo da stane u odbranu položaja Republike Srpske, ali su Srbi postali „kolatelarna šteta“ odlaska iz Nacionalnog fronta francuskog poslanika Emerika Šoprada, jer je on inicijator dokumenta.
Kako saznajemo, Šopradova sada već bivša grupa „Evropa, nacija, sloboda“, ne želi da odustane od ovog projekta i u toku su pregovori kako bi predlog stigao na dnevni red.
Hrvatski poslanici u EP preneli su nam da smatraju da je „Dejton 2“ u ovom trenutku nepotreban i štetan.
Andrej Plenković, koji je ujedno potpredsednik Odbora za spoljne poslove, tvrdi da godišnjica Dejtona treba da bude podsticaj da se jasnije definiše put BiH prema Briselu: – Umesto separatističkih rešenja treba omogućiti da sva tri naroda ostvare svoje interese.
Tonino Picula, hrvatski poslanik u EP iz redova SDP, tvrdi, pak, da Dejton nije dobar za izgradnju moderne i multinacionalne države: – U političkom životu u BiH već su dvadeset godina ista lica, oni se dobro snalaze, ali problem je kako u politiku uvući mlade ljude, s novim idejama.

Ostavi poruku