Oružje iz austrijske proizvodnje veoma je popularno kod boraca Islamske države, tvrdi bečki dnevnik „Standard“. „Oružje i municiju iz Austrije smo zatekli u Libiji, Siriji, Ukrajini, Maliju i Iraku“, rekao je Nik Jenzen-Džons iz obaveštajne službe „Ares“. Teroristi rado koriste oružje iz firmi Glok, Štajer Manliher i granate Hirtenberger. Pošto je Austrija neutralna zemlja izvoz oružja prolazi težu proceduru, te mora biti odobren od strane ministarstva privrede, spoljnih poslova, kao i odbrane. I pored tih kontrolnih mehanizama oružje iz Austrije sve češće dospeva na crno tržište i tako u ruke terorista, ističe dnevnik. Tako se turska vlada pobunila 2008. godine kada je kod pripadnika Al kaide pronađeno austrijsko oružje. „Standard“ je objavio podatak da su sa 138.000 pištolja „Glok“ SAD podržale izgradnju policijskih snaga u Iraku. Jedna istražna komisija SAD procenila je da je četiri odsto tog naoružanja nestalo već prilikom raspodele. Na proleće 2007.
Austrija je zabranila izvoz u Irak, a, na osnovu parlamentarnog upita se vidi da je Glok zbog toga čak zapretio da će se preseliti u SAD. Iz Štajer-Manliher je 2004. odobrena isporuka 800 pušaka Iranu.
Prema Jenzen-Džonsu je Iran na taj način uspeo da izradi kopije, koje su sada u rukama terorista u Iraku i Siriji, kao i kod pripadnika Hamas-a. Vojna industrija Austrije, prema Rajnhard Maraku iz radne grupe za bezbednost u Privrednoj komori, ima izvoznu kvotu od čak 90 odsto. „Preduzeća bez izvoza ne bi mogla da prežive“, rekao je on.

Ostavi poruku