VISOKO podignuta ruka sa suzavcem ili biber-sprejom kreće se od jednog do drugog lica.
Tečnost pada po njima, pa se ustežu i trpe, a oni koji nisu dobili svoj deo, stoje sa strane, i čekaju kao za blagoslov, stoje kao na seansi kod nekog nadrilekara koji će ih poškropiti ovom isceljujućom, ali bolnom vodicom.
Ova groteskna scena je deo rituala u Skupštini Kosova, gde vođa i ideolog albanskog pokreta Samoopredeljenje, Albin Kurti, prska svoje kolege poslanike, dok oni stoje u zgusnutoj gomili i junački trpe napad.
Analitičari, posmatrači, odani i plaćeni predstavnici međunarodne zajednice, neobavešteni posmatrači sa strane, kao i oni koji priželjkuju haos na Kosovu govore: na pomolu je međualbanski sukob, rat, da se svašta sprema, da srpski ekstremisti lično plaćaju Kurtija…
Grad je pun razbijenih glava i izloga, tenzija je podignuta do pucanja, šta će se dogoditi, ako ratnici Islamske države krenu u napad? Situacija je bolna i komplikovana i teško joj se vidi rešenje.
Svakom ko ovaj cirkus gleda sa starne nije jasno, zašto niko od prisutnih Albinu Kurtiju ne uzima suzavac iz ruke.
Odgovor je prost i banalan, oni smatraju da je Kurti u pravu i zato se žrtvuju za pravu stvar.
Isto ovo znaju u američkoj, britanskoj, nemačkoj ili francuskoj ambasadi, pa otkako je ovaj cirkus krenuo, oni zbijaju šale, jer veruju i imaju plan po kom će njihove svemoćne vlade pritisnuti Srbe i Beograd za još neki ustupak koji će umiriti „građane stabilne kosovske demokratije“ u koju su toliko uložili.
Dok se to ne dogodi, ova predstava će trajati i, kako god se uzme, neće se dobro završiti za Srbe.
Većina zna za jednonacionalna „trovanja“ albanske dece, svi znaju da je Tačiju bilo moguće uzeti moć i oružje, zna se ko su džihad ratnici i gde su im sredstva za sejanje smrti, zna se ko je kreirao društvo haosa na Kosovu i Metohiji, zna se ko je zadužen za „puštanje krvi“.
Sve je moglo biti rešeno jednim prostim pokretom, ali to niko neće da uradi, kao što niko neće da pruži ruku i Albinu Kurtiju oduzme onaj smešni suzavac.
Međutim, kolektivna svest da se sve ovo događa zbog Srba, njihove politike i prisustva, nalazi se na kritičnom nivou, ona, za nekoliko sati, može savršeno organizovati haos.
Posle haosa Kosovo će imati više nezavisnosti, višestrane podrške, daće mu se više koraka ka Evropi jer u ovakvim društvima, zlo se uvek nagrađuje zbog straha, viših interesa i sebičnosti.
I biće tako sve dok to isto zlo ne zakuca na vrata onih koji ga podržavaju.

Ostavi poruku