CRKVA je za sve ovo što je ovih dana govorio Bojan Jovanović o meni znala i pre nego što sam, na sopstveni zahtev, penzionisan.
Ni na koji način nisam kažnjen od najviših crkvenih organa, već sam mirno nastavio da živim kao penzionisani episkop u Bijeljini, čime je Crkva o svemu što mi se sada u delu javnosti stavlja na teret rekla svoje.
Uostalom, videli smo i kako su na sve te optužbe odreagovala tužilaštva od Bijeljine do Banjaluke, Istočnog Sarajeva i Sarajeva.

Ovako je penzionisani vladika Vasilije Kačavenda, za „Novosti“, prokomentarisao optužbe koje se ovih dana ponovo spominju u delu javnosti po kojima je on seksualno zlostavljao mladog bogoslova Milića Blažanovića, koji se posle toga, navodno, razneo bombom u manastiru Papraća kod Šekovića.

Kako je rekao, nikada ga niko ni iz policije, ni iz bilo kojeg tužilaštva, nije zvao ni na informativvni razgovor, a kamoli nešto više.- Sve je to lako proverivo.
To, valjda, govori da je jedno iznositi insinuacije, igrati na kartu poigravanja sa tuđim emocijama, bolom, patnjom i tugom i sve to dobro „smuljati“ za javnost, a drugo imati ozbiljnu argumentaciju koja bi potkrepila bilo ovako ozbiljne optužbe.

Penzionisani episkop zvorničko-tuzlanski rekao je za naš list i da ne želi, ni na koji način, više da medijski polemiše sa Beograđaninom Bojanom Jovanovićem, jer je protiv njega „podneo nekoliko tužbi nadležnim sudovima u Beogradu“.

Vladika Vasilije, kako kaže, očekuje da se sve što Jovanović ističe „razjasni, objasni i utvrdi na sudovima, što bi onda predstavljalo konačnu reč u ovom slučaju“.
TEŠKE OPTUŽBE NA RAČUN VLADIKEĐAKON Bojan Jovanović u emisiji „Život priča“ na TV Prva optužio je vladiku Kačavendu za pedofiliju, orgijanje i umešanost u smrt mladog bogoslova Milića Blažanovića.
Dečak se u maju 1999. godine u manastiru Papraća kod Šekovića navodno razneo bombom.
Njegova porodica je tada svedočila da Milić više nije mogao da podnese višegodišnje zlostavljanje od strane vladike.

Prema zvaničnoj verziji, Milić se ubio u svojoj sobi u manastiru Papraća.
Porodica pokojnog Milića, međutim, priča da je dečak silovan prvog dana kada je otišao na prijemni ispit za bogosloviju kod vladike Kačavende.
U naredne dve godine više puta je zlostavljan, a vladika je organizovao njegovo ubistvo kako bi prikrio obljubu, tvrdila je porodica Blažanovića.- Duboko verujem u pravosuđe Republike Srbije.
Na pravdu niko ne bi trebalo i ne sme da bude imun, pa, naravno, ni vladika Vasilije.
Mirno spavam, opušten sam, čista mi je savest i tako dočekujem ne samo suđenje, već svaki novi dan.
Svašta sam ja, pored kojekakvih neosnovanih optužbi na svoj način, proturio preko glave, uključujući i tri moždana udara i dva infarkta, pa me evo u životu, Bogu hvala.

Upitan da kaže kako, bar u najkraćem, doživljava ono što je čuo o sebi na TV, dve večeri uzastopno, on kaže:Poruka koju je nesrećni bogoslov pred smrt ostavio porodici- To je sve za zgražavanje i gađenje. Čiste insinuacije i ništa više.
Sud je, opet se vraćam, jedino i pravo mesto gde će se čuti istina.
Nadam se, posle okončanih suđenja, da će i javnost biti zainteresovana da čuje drugu stranu, ali ne od mene, već od sudova, koji će ustanoviti istinu.

On nije želeo da komentariše navode mnogih, i dela medija, kako se Bojan Jovanović šeta u mantiji, pošto ga je on svojevremeno raščinio.
Za njega je „priča oca Serafima“ samo ostala da se raščivija pred sudom i Beogradu i ništa više od toga.

ADVOKAT PORODICE NASTRADALOG BLAŽANOVIĆA: ZATRAŽIĆU EKSHUMACIJU ADVOKAT Dušan Tomić koji zastupa porodicu bogoslova Milića Blažanovića nastradalog 1999. godine u manastiru Papraća kod Šekovića, rekao je za „Novosti“ da će vrlo brzo zatražiti ekshumaciju dečakovih posmrtnih ostataka, pre svega glave i ruku, „što će biti od velikog značaja za rasvetljavanje te tragične smrti“.

Tomić ističe da će se na prstu leve ruke videti da li je ostao osigurač od bombe, „jer se to dešava u sto odsto slučajeva onih koji sebi oduzmu život bombom“.
Kašika od bombe u takvim slučajevima ostaje uz samoubicu.- U ovom slučaju kašika je pronađena ispod kreveta, što ukazuje da ju je neko otkotrljao – kaže Tomić. – Milić je izgubio život u podne, a slučaj je prijavljen policiji tek u večernjim satima, najmanje šest sati posle tragedije.

Advokat Tomić uverava da lekar koji je došao posle smrti bogoslova Milića Blažanovića nije želeo da napiše i da potpiše da je reč o samoubistvu, „jer je video niz sumnjivih stvari koje ne daju potvrdu da je reč o samoubistvu“.- Tražio sam tog lekara i saznao sam da je nekoliko meseci posle Milićeve smrti i sam naprasno umro – priča Tomić i dodaje da je Milićeva majka Dragica tražila da dođe u posetu kod patrijarha srpskog u Beograd, što je, po njegovim rečima, bilo utanačeno, ali se potom „nešto dogodilo“, pa se taj susret nije dogodio do današnjeg dana.

Ostavi poruku