SHARE

GLAVNI organizator masakra u Parizu od prošlog petka u kojem je ubijeno 129 osoba, islamista koji je umešan u četiri od šest poslednjih ostvarenih ili raskrinkanih atentata, Abdelhamid Abaud (28) ubijen je u napadu specijalaca u sredu ujutro u Sen Deniju.
Pretpostavlja se da je on poslao poruku mobilnim telefonom atentatorima u “Bataklanu”, dajući znak za početak napada.
Francuske vlasti saopštile su juče ovu vest, potvrđujući glasine koje su pojavile odmah posle okončanja akcije u Sen Deniju.
Policijski službenik koji je vodio raciju rekao je da je terorista pogođen snajperom, a potom raznet bombom. – Videli smo ljudsko telo i žensku glavu kako proleće kroz prozor i pada na drugu stranu.
Prethodno je Abdulhamid Abaud pogođen snajperom, ali se pucnjava nastavila – rečeno je iz policije koja je iznela i detalje razgovora sa ženom koja je detonirala eksploziv. – Policajci su je pitali gde je njen dečko, na šta je odgovorila da joj “on” nije dečko i aktivirala bombu – stoji u saopštenju.
Abaud se povezuje i sa neuspelim atentatom u brzom vozu “talis”, napadom na dve katoličke crkve u Vilžijifu u pariskom predgrađu i jednu koncertnu salu u Parizu u avgustu.
Vezuje se i za organizaciju pokušaja atentata u mestu Vervijer na istoku Belgije.
Bio je i u bliskim vezama, s Mehdijem Nemušom, osumnjičenim za napad na Jevrejski muzej u Briselu prošle godine, i po svoj prilici pripadao istoj borbenoj ćeliji kao on.
U januaru je boravio u Grčkoj.
Abdelhamid Abaud je u zatvoru, gde je bio zbog krađe, 2010. upoznao Abdeslama Salaha, jednog od aktivnih učesnika i organizatora u pariskim atentatima, koji je trenutno u bekstvu. * VANREDNO Francuska policija još tri meseca na ulicama Abaud je zatim prihvatio radikalni islam, a tokom 2013. godine bio vrlo aktivan na društvenim mrežama.
Odlazi potom u Siriju, odakle se u međuvremenu vraćao u Evropu, ismevajući bezbednosni sistem.
Imao je više nadimaka, među kojima Abu Omar, Abu Omar Susi i Abu Omar al Belžiki, što znači Omar Belgijanac.
Bio je jedan od glavnih protagonista u džihadu i veoma brzo je napredovao na hijerarhijskoj lestvici u Islamskoj državi.
Zemlja je posle ove vesti malo odahnula, ali je sve daleko od uobičajenog.
Potvrda toga je i dozvola francuskim policajcima da nose službeno oružje i kada nisu na dužnosti.
Na ovu značajnu promenu uticala je činjenica da je dvoje policajaca privatno prisustvovalo koncertu u “Bataklanu”, ali ništa nisu mogli da urade, jer su bili nenaoružani.
Francuska skupština je istovremeno gotovo jednoglasno izglasala produžetak vanrednog stanja na tri meseca.
Namera vlasti ovim je da koristi kućni pritvor za osumnjičene islamiste, zatvori opasne sajtove i grupacije, izbaci najradikalnije imame. SRAMOTA ZA PORODICU Abdelhamid Abaud potiče iz porodice s šestoro dece iz briselskog kvarta Molenbeka s velikim brojem nezaposlenih i jakom emigracijom iz muslimanskog dela sveta.
Njegov otac Omar Abaud se u Belgiju doselio 1975. godine.
Protiv svog najstarijeg sina Abdelhamida, Omar Abaud je podneo tužbu sudu, zato što mu je najmlađeg sina Junesa kao dvanaestogodišnjaka odveo u džihad.
Omar Abaud je poručio da je Abdelhamid osramotio porodicu. IDENTIFIKACIJA POLICIJA je rekla i da je identifikacija tela Abdulhamida Abauda toliko trajala jer je njegovo telo bilo potpuno razneto, kao i da je DNK analizom delova kože i telesnih tečnosti utvrđeno da se radi o osobi osumnjičenoj za organizaciju terorističkih napada u Parizu.

SHARE

Оставите одговор