BEOGRAD – Kfor je od danas ukinuo ograničenja koja su važila za delove vazdušnog prostora Srbije, a koja su uvedena 1999. godine. Ovu vest je danas u Beograd doneo generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, koji je na pre konferenciji nakon razgovora sa srpskim premijerom rekao da od danas Kfor u potpunosti relaksira zonu bezbednosti, te ukida ograničenja koja su bila uvedena 1999.godine.
To je, dodao je, konkretan izraz odnosa NATO i Srbije.
Ograničenja, koja su važila za delove srpskog vazdušnog prostora više ne postoje, naglasio je Stoltemberg dodajući da to znači punu integraciju Srbije u vazdužni prostor Evrope.
Prema Stoltenberggu odluka je doneta na osnovu posvećenosti Srbije normalizaciji odnosa sa Prištinom.
On je ukazao da je više godina prošlo od kada je generalni sekretar NATO posetio Srbiju i dodao da zna da postoje „snažna osećanja“ u Srbiji u vezi vojne alijanse. „Naša intervencija 1999. nije bila protiv sprskog naroda, već se radilo o zaustavljanju neprihvatljivih radnji Miloševićevog režima.
Intervencija NATO okončala je više godine ratova na Balkanu.
Tokom intervencije smo preduzeli sve da sprečimo gubitak nevinih života, i svaki izgubljeni život civila bio je tragedija za čim duboko žalimo“, podvukao je Stoltenberg.
On je izjavio saučešće porodicama na obe strane sukoba i svima koji su izgubili voljene. „Danas sam ovde u vezi novog početka odnosa NATO i Srbije.
Ovo je za nas važnije nego ikada, jer smo suočeni sam mnogim zajedničkim izazovima“, naglasio je Stoltenberg, ističući da je saradnja od obostrane koristi.
Podsetio je da plan partnerstva nudi mnoge mogućnosti saradnje i da je NATO spreman da pokrene novi fond da pomogne Srbiji da uništi 200 tona viška municije. Stoltenberg je ponovivši da je saradnja korisna za obe strane, rekao da je naučio koliko su bliski odnosi građana u Norveškoj i Srbiji i da oseća ličnu povezanost sa Srbijom.
On je podsetio da je proveo detinjstvo u Beogradu, gde je pojeo prvi sladoled na Kalemegdanu i igrao s vršnjacima „ringe, ringe, raja“.
Kao generalni sekretar NATO, kazao je da duboko veruje u potencijale odnosa vojne alijanse i Srbije, poštujući politiku neutralnosti, te da se raduje razvoju odnosa i političkoj i praktičnoj saradnji NATO i Srbije.
Za Srbiju je kazao da igra važnu ulogu u izgradnji bezbednosti na Balkanu i širom sveta, kao i što pruža dobrodošlicu hiljadama izbeglica, ali i predsedavanjem OEBS-u i slanju vojnika u misije UN i EU.
Takođe, istakao je da je dijalog Beograda i Prištine veoma bitan za sve nas, te je ohrabrio nastavak.
Dijalog, prema njegovim rečima, je jedini put za napredak, i pozdravio je važne korake koji su postignuti u pospešivanju saradnje Srbije sa susedima. Kfor ostaje na Kosovu Stoltenberg je dodao da misija KFOR ostaje, da je to uslovna operacija i da se radi na tome da dođe vreme kada njeno prisustvo neće biti potrebno.
Stoltenberg je rekao da prisustvo NATO na KiM najduža vojna operacija te organizacije i naveo da smatra da i to pokazuje posvećenost u radu na obezbeđivanju bezbednosti i sigurnosti celog regiona. „Mi ostajemo tu“, podvukao je Stoltenberg i dodao da će sve ubuduće zavistiti od određenih uslova, a da se radi na tome da se dođe do situacije kad neće biti više potreban.
Prema njegovim rečima, KFOR ima svoju ulogu i u tome što je ključ za olakšanje dijaloga koji se vodi u Briselu. „Mi podržavamo taj dijalog“, poručio je Stoltenberg i dodao da je to i zbog toga što je upravo želja da se dođe do toga da Kfor više ne bude potreban kao i da zbog toga kaže da je to uslovna operacija.
Premijer Vučić je rekao da je nemoguće da je želja NATO zemalja da ta misija traje doveka uz ocenu da je Kfor dao ključni doprinos u očuvanju naših crkava, manastira…
Kako je rekao ostanak Kfor zavisi od njihove odluke, ali mi ćemo sa naše strane da učinimo i činimo sve da pomognemo, jer je pitanje bezbednosti Srba na KiM za nas od prioritetnog značaja.
Vojna neutralnost, unapređenje saradnje sa NATO Premijer Vučić je izjavio da je Srbija suverena i vojno neutralna zemlja i da će nastaviti da unapređuje dobru saradnju sa NATO. Vučić rekao da će se Srbija držati svoje skupštinske deklaracije i odluka o vojnoj neutralnosti, ali da ima široki okvir za unapređenje saradnje sa NATO. „To dorinosi i borbi protiv terorizma, podršci u migrantskoj krizi, očuvanju regionalne stabilnosti, boljoj obučenosti vojnika i policajaca, ali i mnogo većoj bezbednosti i sgiranosti naših ljudi na KiM, što je najvažnije“, rekao je Vučić.
On je naveo da NATO i Srbija ni danas ne moraju da se saglase po određenim pitanjima iz prošlosti, ali da je siguran da postoji dobra budućnost u međusobnim odnosima. „Nemamo nikakvih neprijateljstava i Srbija ne želi od prijatelja da pravi neprijatelja, a bili smo u nekom periodu ekspreti za te stvari.
Iako ne mislim da je Srbija bila kriva za ono šsto se dešavalo 1999. godine na bilo koji način, čak ni njeno rukovostvo, ali to su nase različite procene događaja iz prošlosti“, rekao je Vučić. Šef NATO svečano dočekan uz gardu Vojske Premijer Aleksandar Vučić svečano je danas, uz gardu Vojske Srbije, ispred Palate Srbija dočekao generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga.
Vučić i Stoltenberg će razgovarati najpre u Palati Srbija, a potom će održati zajedničku konferenciju za novinare.
Tokom dana, prvi čovek NATO razgovaraće i sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem i ministrom odbrane Bratislavom Gašićem.
Kako je najavljeno, Stoltenberg i premijer Vučić održaće i predavanje na Fakultetu političkih nauka.
Stoltenberg je u dvodnevnu posetu Srbiji stigao u četvrtak, a na aerodromu „Nikola Tesla“ dočekao ga je premijer Srbije, po starom srpskom običaju, uz pogaču i so, ali i gardu.
Norveški diplomata, koji je na čelu zapadne vojne alijanse, doleteo je u Beograd avionom belgijske vojske.

Ostavi poruku