BAMAKO – Iz hotela „Radison Blu“ u Bamaku, gde naoružani napadači od jutros drže 170 gostiju i zaposlenih kao taoce, oslobođeno je 80 ljudi, javili su državni mediji Malija.
Kako se navodi, specijalne snage „čiste“ sprat po sprat ovog luksuznog hotela sa 190 soba. „Napadači su još unutra.
S vremena na vreme se čuje pucnjava“, rekao je jedan od svedoka, koji se našao ispred hotela.
U međuvremenu, turske vlasti su saopštile da su tri od sedam članova osoblja avio-kompanije Turkiš erlajns pobegli iz hotela.
Bezbednosne snage Malija upale su u hotel, gde džihadisti drže 170 ljudi kao taoce, od kojih je najmanje troje ubijeno, saopštili su zvaničnici.
Agencije su prethodno javile da su neki od taoca oslobođeni, a među njima i oni koji su znali da citiraju delove Kurana.
Prema pojedinim izvorima, u napadu je ubijeno devet osoba.
Izvori bezbednosne službe su rekli da se cela drama odigrava na sedmom spratu hotela i da džihadisti pucaju u hodniku, kao i da su u napadu ranjena dva pripadnika privatnog obezbeđnja hotela. Takođe se navodi da su se napadači dovezli do hotela automobilom sa diplomatskim tablicama, preneo je AFP. Mediji prenose da među taocima ima državljana SAD, Francuske i Kine. Kompanija „Rezidor hotel grup“, u čijem vlasništvu je lanac hotela, potvrdila je napad i talačku krizu, ističući da su njihovi timovi u stalnom kontaktu sa lokalnim vlastima. U saopštenju kompanije, čije je sedište u SAD, dva napadača drže taoce, prenela je agencija AFP.
Pozivajući se na neimenovne bezbednosne izvore, Rojters je preneo da je u hotelu 10 napadača.
Svedoci navode da su džihadisti tokom napada koristili i automatsko oružje i ručne bombe. Napadnuti luskuzni hotel, gde većinom odsedaju stranci, nalazi se zapadno od centra grada, u blizini zgrada ministarstava i diplomatskih predstavništva. Američka ambasada u Maliju pozvala je građane da se sklone zbog dešavanja u hotelu. Prve informacije o pucnjavi pojavile su se na društvenim mrežama.
U martu su u Bamaku maskirani napadači pucali na jedan restoran, popularan među strancima, i ubili pet osoba.
Firs images from #Bamako where gunmen have at least 170 persons hostage #Radisson Blu Hotel #Mali pic.twitter.com/hhQQyFnE9V— Carmen M.

Fernandez (@fdzCarmenM_) November 20, 2015 Hotel „Radison Blu“ je luksuzni hotel i jedno od glavnih mesta za okupljanje stranaca u Bamaku. Vlasnici hotela navode da su njihovi „bezbednosni i korporativni timovi u stalnom kontatku sa lokalnim valstima kako bi im pomogli da uspostave bezbednost u hotelu“. #BREAKINGFirst photos from #Bamako #Malihttps://t.co/1ANonLhoXI pic.twitter.com/r6NsqU7ZtM— Benjamin Enfield (@BenjaminEnfield) November 20, 2015 Ovo je drugi napad ovog tipa u poslednjih nekoliko meseci u Maliju.
U avgustu je 13 osoba stradalo u obračunu terorista i vojske gradu Sevare, tokom opsade hotela Biblos, u kome su mahom smešteni stranci i pripadnici misije UN.

Predsednik Malija Ibrahim Bubakar Keita prekinuo je put na regionalni samit u Čadu nakon što je obavešten o talačkoj krizi, prenosi Rojters.

Ostavi poruku