BAMAKO – Talačka kriza u hotelu „Radison Blu“ u Bamaku je okončana, javlja AFP.
Naoružani napadači su od jutros držali 170 gostiju i zaposlenih kao taoce.
Oslobođeni su taoci, navode vlasti u Maliju, a u objektu je pronađeno 18 tela.“Talačka kriza u Bamaku je završena i u hotelu ‘Radison blu’ nema više talaca“, izjavio je ministar bezbednosti Salif Traore.

Kako se navodi, specijalne snage „čistile su“ sprat po sprat ovog luksuznog hotela sa 190 soba.
Vojska Malija saopštila je da su ubijena dva napadača, iako postoje informacije da je stradalo njih trojica.
Odgovornost za napad preuzela je islamska grupa „Al-Murabitun“.
Jaka pucnjava čula se unutar hotela „Radison blu“ u Bamaku gde je trajala akcija spasavanja talaca, koji su od jutros držali naoružani islamski napadači na sedmom spratu hotela, potvrdili su očevidac i izvor iz bezbednosnih snaga Malija.

Francusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su francuske i američke specijalne snage učestvovale u akciji spasavanja, prenosi Rojters.

Specijalne snage SAD pomagale su u operaciji i odvodile svoje državljane na sigurno, ali nije poznato da li je reč o Amerikancima koji su direktno umešani u opasadu ili su odseli negde drugde u Maliju, navodi Si-En-En.
U međuvremenu, turske vlasti su saopštile da su tri od sedam članova osoblja avio-kompanije Turkiš erlajns pobegli iz hotela.
Bezbednosne snage Malija upale su u hotel, gde džihadisti drže 170 ljudi kao taoce, od kojih je najmanje troje ubijeno, saopštili su zvaničnici.
Agencije su prethodno javile da su neki od taoca oslobođeni, a među njima i oni koji su znali da citiraju delove Kurana.
Prema pojedinim izvorima, u napadu je ubijeno devet osoba.
Izvori bezbednosne službe su rekli da se cela drama odigrava na sedmom spratu hotela i da džihadisti pucaju u hodniku, kao i da su u napadu ranjena dva pripadnika privatnog obezbeđnja hotela. Takođe se navodi da su se napadači dovezli do hotela automobilom sa diplomatskim tablicama, preneo je AFP. Mediji prenose da među taocima ima državljana SAD, Francuske i Kine. Kompanija „Rezidor hotel grup“, u čijem vlasništvu je lanac hotela, potvrdila je napad i talačku krizu, ističući da su njihovi timovi u stalnom kontaktu sa lokalnim vlastima. U saopštenju kompanije, čije je sedište u SAD, dva napadača drže taoce, prenela je agencija AFP.
Pozivajući se na neimenovne bezbednosne izvore, Rojters je preneo da je u hotelu 10 napadača.
Svedoci navode da su džihadisti tokom napada koristili i automatsko oružje i ručne bombe. Napadnuti luskuzni hotel, gde većinom odsedaju stranci, nalazi se zapadno od centra grada, u blizini zgrada ministarstava i diplomatskih predstavništva. Američka ambasada u Maliju pozvala je građane da se sklone zbog dešavanja u hotelu. U martu su u Bamaku maskirani napadači pucali na jedan restoran, popularan među strancima, i ubili pet osoba.
Firs images from #Bamako where gunmen have at least 170 persons hostage #Radisson Blu Hotel #Mali pic.twitter.com/hhQQyFnE9V— Carmen M.

Fernandez (@fdzCarmenM_) November 20, 2015 Hotel „Radison Blu“ je luksuzni hotel i jedno od glavnih mesta za okupljanje stranaca u Bamaku. Vlasnici hotela navode da su njihovi „bezbednosni i korporativni timovi u stalnom kontatku sa lokalnim valstima kako bi im pomogli da uspostave bezbednost u hotelu“. #BREAKINGFirst photos from #Bamako #Malihttps://t.co/1ANonLhoXI pic.twitter.com/r6NsqU7ZtM— Benjamin Enfield (@BenjaminEnfield) November 20, 2015 Ovo je drugi napad ovog tipa u poslednjih nekoliko meseci u Maliju.
U avgustu je 13 osoba stradalo u obračunu terorista i vojske gradu Sevare, tokom opsade hotela Biblos, u kome su mahom smešteni stranci i pripadnici misije UN.

Predsednik Malija Ibrahim Bubakar Keita prekinuo je put na regionalni samit u Čadu nakon što je obavešten o talačkoj krizi, prenosi Rojters.

Ostavi poruku