MINSK – Bliski odnosi Srbije i Belorusije predstavljaju dobru osnovu za uspostavljanje snažnijih bilateralnih ekonomskih veza, izjavio je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić istakavši da je impresioniran industrijskim napretkom Belorusije.“Odnosi naše dve zemlje i prijateljstvo između mene i predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka je tako jako da ćemo uspeti da povežemo Belorusiju i Srbiju privredno, mnogo jače nego što je to bilo do sad“, rekao je Nikolić, koji boravi u poseti Belorusiji.

Nikolić je rekao da Srbija i Belorusija imaju mnogo toga zajedničkog.“Belorusija je na severu spoj između Evropske unije i istoka koji se razvija, a Srbija je to na jugu“, rekao je Nikolić.

On je naveo da svaka zemlja ima svoju nezavisnost i samostalnost, te da Belorusija u Ruskoj Federaciji ostvaruje napredak svog naroda, a da bi Srbija želela da bude u EU i da tu ostvari bolji život za svoje građane.“Ali to što negde pripadamo uopšte ne isključuje našu želju da između sebe sarađujemo mnogo više, jače i odlučnije, pošto mi smo bezmalo kao jedan narod.
Mi se mnogo dobro razumemo“, rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je prilikom posete Minskom traktorskom zavodu – MTZ izjavio da je impresioniran industrijskim napretkom Belorusije.“Veoma sam srećan zbog napretka koji vidim svaki put kad dođem u Belorusiju, a pomalo tužan kad vidim šta se sve proizvodi u Belorusiji, svestan činjenice da smo to mi u Srbiji sve proizvodili“, rekao je Nikolić.

On je, kako prenosi beloruska novinska agencija Belta, primetio da nivo trgovinske razmene dve zemlje nije baš visok i da iznosi otprilike 250 miliona dolara godišnje.“Dogovorili smo se da unapredimo trgovinu na 500 miliona dolara godišnje“, rekao je Nikolić i naglasio da će postojeća fondacija za bilateralne odnose pomoći da se ostvari taj cilj.

Nikolić je obišao Minski traktorski zavod u pratnji beloruskog ministra industrije Vitalija Vovka i generalnog direktora MTZ Vladimira Makarenka.

Predsednik Srbije se upoznao i sa izložbom proizvoda industrijskih preduzećima kao što su MAZ, MTZ, Amkodor i Polesje.

Upitan da prokomentariše kvalitet beloruskih vozila, Nikolić je, navodi Belta, citirao jednu srpsku šalu:“Srpski seljak je koristio beloruski traktor 50 godina.
Kad su ga pitali šta bi promenio na traktoru, seljak je odgovorio: samo vozača“.

Predsednik Srbije upisao se i u knjigu uvaženih gostiju koji su posetili MTZ, navodi beloruska agencija.

Ostavi poruku