NEZADOVOLjNA što vojno angažovanje Moskve, saveznika Damaska, otežava plan Ankare za brzi odlazak predsednika Bašara el Asada sa vlasti, Ankara je u petak burno reagovala.
Kritikovala je „intenzivno“ rusko bombardovanje turkmenskih sela u Siriji, dok je turski predsednik Erdogan razmenjivao sa Asadom optužbe za podršku teroristima.
Tursko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je na sastanak ruskog ambasadora Karlova da zahteva hitno obustavljanje ruskih operacija u blizini turske granice.
Anakara tvrdi da ruske akcije ne pogađaju teroriste, već civile u turkmenskim selima, gde žive Sirijci turskog porekla.
U međuvremenu, sirijski predsednik je tvrdio da Turska igra najgoru moguću ulogu u krizi. – U odnosu na Katar i Saudijsku Arabiju, Ankara je najopasnija jer pruža svu moguću pomoć teroristima – rekao je Asad za francuski magazin „Valer aktuel“. – Na koji ih način podržavaju? Ljudima, novcem, logistikom, informacijama, čak imaju direktnu pomoć od turske vojske.
Novac se skuplja širom sveta i prolazi kroz Tursku, a ID prodaje naftu preko Turske – tvrdi Asad.
Erdogan je hitro odgovorio. – To vam je režim koji je ubio 380.000 ljudi.
Asadu to nije dovoljno tako da je sada odlučio da „izvozi“ terorizam.
Islamska država je kreacija Bašara al-Asada.
On uzima naftu ID i pretvara je u novac.
Moraš biti slepac da to ne vidiš – odgovorio je Erdogan. PODRŠKA IZ ANKARE Asad kaže da neke zemlje podržavaju Al nusru, grupu koja je zapravo Al kaida, neke zemlje Islamsku državu, a Turska istovremeno daje podršku obema grupama.

Ostavi poruku