UKOLIKO unutar opozicionog bloka, koji formira Boris Tadić, preovladaju ideje i politika Čedomira Jovanovića i LDP, preispitaćemo dalje učešće u tom budućem savezu.
To za „Novosti“ kaže Miroslav Aleksić, predsednik opštine Trstenik i lider Narodnog pokreta Srbije, koji je prošlog meseca potpisao sporazum o strateškoj saradnji sa Tadićem i SDS. * Znači li to da vi uopšte nemate politički dogovor sa Jovanovićem? – Nisam pravio nikakav sporazum sa Jovanovićem, niti nameravam.
Sa Tadićem smo potpisali usaglašene principe nacionalne politike, koji su u suprotnosti sa onim što je ranije zastupao LDP.
Zato bi bilo dobro da se raščisti koju to politiku vodimo. * Šta je prepreka za saradnju sa LDP? – Srbija mora da nastavi političku borbu za očuvanje KiM, koja nikada ne sme da prestane.
Dakle, savez ne bi smeo da prihvati Jovanovićev stav po tom pitanju.
Protivimo se ulasku Srbije u NATO, eventualno bi mogao da se primeni status koji ima Austrija prema toj alijansi. Želimo i da maksimalno razvijamo odnose sa RS.
To su temeljna pitanja oko kojih smo postigli saglasnost sa Tadićem.
I to bi Jovanović trebalo da prihvati. * SDS i LDP su se saglasili i oko prihvatanja istopolnih brakova u našoj zemlji. – To pitanje nije od vitalnog značaja.
Za nas je prioritet izmena izbornog zakona kako bi se obavila smena generacija političkih lidera, borba za rast nataliteta, podizanje poljoprivrede. DS SE BAVI SOBOM * JESTE li razgovarali sa DS o eventualnoj saradnji? – Imali smo razgovore, ali nismo čak ni stigli do ozbiljnih političkih pitanja.
Oni su previše opterećeni unutrašnjim sukobima.

Ostavi poruku