U EKSPLOZIJI bombe, koja se dogodila u četvrtak na mostu u mestu Grabovica kod Ivanjice, povređeni su šesnaestogodišnji Mirko N. i njegov godinu dana mlađi drug Aleksandar L.
Nakon ukazane lekarske pomoći u Hitnoj pomoći ivanjičkog Doma zdravlja, povređeni su prebačeni u čačansku bolnicu gde su Mirku amputirana tri prsta leve ruke – palac, srednji prst i kažiprst.
Aleksandar je, srećom, prošao samo sa lakšim povredama.
Kako smo nezvanično saznali, Mirko i Aleksandar su „kašikaru“ nedavno pronašli u napuštenoj kući u selu Dubrava, čiji je vlasnik izvesni D. Š.
Kobnog dana oni su bombu doneli do mosta, koji vodi ka Radaljevu, i tu je nenamerno aktivirali.
Dečaci su odmah nakon nesreće dali izjavu policiji, a njihovi iskazi se razlikuju.
Naime, Mirko je tvrdio da su bombu našli u četvrtak veče, i to u blizini reke Moravice. – Video sam u zemlji predmet koji liči na petardu.
Pokušao sam da ga otkopam, ali je u jednom trenutku iskočila opruga i došlo je do eksplozije – rekao je Mirko policajcima.
BOMBA IZ DRUGOG SVETSKOG RATA? POLICIJA u Ivanjici o ovoj nezgodi odmah je obavestila zamenika osnovnog javnog tužioca odeljenja u Ivanjici Rodoljuba Neškovića, kao i višeg javnog tužioca u Čačku Dragana Kalabu.
Oni su policiji naložili mere pronalaska vlasnika eksplozivne naprave.
Ipak, to najverovatnije neće biti moguće jer se radi o bombi „kašikari“, koja je zaostala iz Drugog svetskog rata.
Sa druge strane, Aleksandar je ispričao da su „kašikaru“ pronašli u napuštenoj kući još pre dvadesetak dana.
U četvrtak veče su je, prema njegovom iskazu, odneli do korita reke Moravice i tu su pokušali da je rasklope, kada je došlo do eksplozije.
Sa njima je u tom trenutku bio još jedan momak, koji je, na sreću, prošao bez ikakvih povreda. – Najverovatnije je da su oni „kašikaru“ rasklopili, te da je deo sa upaljačem, odnosno kapislom i osiguračem, bio u Mirkovim rukama, dok je telo bombe bilo kod Lomića – rekao nam je izvor blizak istrazi. – Izvukli su osigurač, a zatim pokušali da ga vrate.
U tom trenutku je došlo do eksplozije, koja je Mirku raznela šaku.
Prema rečima dr Nade Lazović, pomoćnice direktora opšte bolnice u Čačku, nijedan dečak nije životno ugrožen.
Najverovatnije je da će Aleksandar, koji je zadobio manje povrede gelerima po licu, u subotu biti pušten na kućno lečenje. – Mladići su hospitalizovani do daljeg i ovde će se pratiti njihovo stanje – rekla nam je dr Lazović.

Ostavi poruku