BRISEL – Ministri unutrašnjih poslova EU dogovorili su se danas na sastanku u Briselu da više razmenjuju informacije o evropskim građanima koji su se vratili iz borbe u Iraku i Siriji, ali se nisu obavezali na neku širu koordinaciju obaveštajnih službi.

Teroristički napadi u Parizu od 12. novembra u kojima je poginulo 129 ljudi pokazali su propuste u evropskoj odbrani protiv ekstremista.

Abdelamid Abaud, koji je osumnjičen da je bio glavni organizator napada ismevao je graničnu kontrolu i hvalio se kako lako može da se kreće između Sirije i Belgije u kojoj je rođen i ostalih delova Evrope.

Pred vanredni sastanak ministara unutrašnjih poslova i pravde članica EU, komesar za unutrašnja pitanja Dimitris Avramopulos je izjavio da će Evropska komisija predložiti zajedničku „Evropsku obaveštajnu agenciju.“Ministri su se dogovorili da će poboljšati razmenu informacija o takozvanim stranim borcima, ali se nisu jasno obavezali da će obaveštajne agencije deliti informacije ili koordinirati rad, a kamoli osnovati zajedničku agenciju.

Ostavi poruku