Evropska komisija je po drugi put tužila Grčku sudu zbog nepropisnog tretiranja otpadnih voda i traži kaznu od najmanje 15 miliona evra, saopšteno je danas iz EK.
Evropski sud pravde, najviši sud EU, presudio je 2004. godine da Grčka krši zakon Unije jer nije prikupljala i prečišćavala otpadne vode koje se ispuštaju u zaliv Elefsini, prenosi Rojters.

Komisija je danas pokrenula prekršajni postupak protiv Grčke jer nije rešila navedeni problem i traži paušalnu kaznu po osnovu dnevne količine ispuštene vode pomnožene s brojem dana od presude 2004. godine, što sada iznosi 15,9 miliona evra (17,02 miliona dolara).

Kazna će se primenjivati sve dok sud ne donese eventualnu novu odluku, ili dok Grčka ne reši problem.

Komisija je takođe zatražila od Evropskog suda pravde da izrekne dnevnu kaznu Grčkoj od 34.974 evra od dana donošenja drugog rešenja dok ta zemlja ne uskladi praksu sa evropskom regulativom u toj oblasti.

Samo 28 odsto komunalnih otpadnih voda se skuplja i tretira pre ispuštanja u zaliv Elefsini, što predstavlja rizik za ljudsko zdravlje, za kopnenu vodu i morsku životnu sredinu, navela je Komisija u saopštenju.

Ostavi poruku