BEOGRAD – Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da NATO razvija dobre odnose sa Srbijom poštujući njenu odluku o neutralnosti.“Srbija je odlučila da bude neutralna i ja to poštujem“ , rekao je Stoltenberg u intervjuu RTS-u.

On smatra da Srbija neće biti pod pritiskom da uđe u NATO, budući da, kako je rekao, NATO nikad nije prisiljavao ni jednu zemlju da uđe u Alijansu.

Na pitanje da li je zabrinut zbog onoga što se događa u regionu u svetlu različitih izjava o potrebi dodatnog naoružavanja, Stoltenberg je rekao da su svi u regionu „obazrivi i posvećeni naporu“ da izbegnu da se nasilje iz prošlosti ponovi.“Zemlje Zapadnog Balkana su napravile veliki pomak napred, razvijaju se demokratske institucije, situacija se stabilizuje.
Neke zemlje su u Evropskoj uniji, neke u NATO, neke su odlucile da budu neutralne i mi to poštujemo.
Ali i dalje moramo da budemo svesni opsanosti i rizika i da se usredsredimo na proges u regionu.“Komentarišući nedavne terorističke napade u Parizu, Stoltenberg je rekao da ni jedno društvo nije u stanju da se stoprocentno zaštiti ali da je potrebno ujediniti napore u zajedničkoj borbi protiv terorizma i ekstremizma.

On je ocenio da najnoviji napad na vojnike u Sarajevu „liči na terorizam“ ali da još nisu dostupne sve činjenice.

Kada je reč o imidžu NATO u Srbiji koji posle bombardovanja 1999. godine, šef NATO je rekao da je svaki gubitak nevinog ljudskog života tragedija ali smatra da je „NATO intervencija 1999. godine zapravo stavila tačku na višegodišnje sukobe u Jugoslaviji“.

Ostavi poruku