SHARE

TOKOM školovanja na Vojnoj akademiji naučili smo razlike između školskih, vežbovnih i bojevih projektila, kao i mere bezbednosti koje se primenjuju u tim situacijama.
Kobna vežba je trebalo da bude kruna svega što smo naučili.
Ovo je u četvrtak izjavio potporučnik Bojan Lukić, na glavnom pretresu suđenja Vinku Žnidaršiču, asistentu na VA, na predmetu “Taktika jedinice pešadije dva”. Žnidaršič se tereti za nepreduzimanje mera za obezbeđenje na poligonu “Pasuljanske livade” kod Despotovca, na kojem su 18. juna 2012. godine poginuli kadeti Filip Milojević i Milina Miletić, a još petoro povređeno.
U četvrtak su saslušani svedoci, oficiri i bivši kadet Bojan Lukić.
Branioci oštećenih pokušavali su da dođu do odgovora kako se neeksplodirano ubojno sredstvo našlo na poligonu i ko je napravio propuste. – Svi profesori su nam ukazali na mere bezbednosti u slučaju nailaska na neeksplodirana ubojna sredstva – svedočio je Lukić. – Imali smo i poseban predmet “Ubojna sredstva”, a na završnom terenu i bojevo gađanje sa projektilima većeg kalibra.
Prema rečima Lukića, major Žnidaršič bio je u neposrednoj blizini njihove prve grupe.
Oni, kako tvrdi, nisu bili mnogo udaljeni od četvrte grupe u kojoj se dogodila eksplozija: – Major je obilazio sve redom.
U trenutku eksplozije povikao nam je da legnemo na zemlju i odmah potrčao ka četvrtoj grupi.
Pre toga nije bilo nereda, niti nediscipline.
Pored Žnidaršiča, postupak se vodi i protiv kadeta Milana Karišika, Nikole Garabiljevića, Mladena Milosavljevića i Stefana Milosavljevića.
To suđenje je razdvojeno od ovog i vodi se u sudu u Despotovcu. TEREN PREGLEDAN PUKOVNIK Zdenko Šiljak, tadašnji komandir 133. klase kadeta, izjavio da su oni imali saglasnost za izvođenje vežbe pukovnika Saše Almažana, komandanta vojnog poligona “Pasuljanske livade”. – Almažan je obavio pregled terena pre nego što su kadeti napravili logorske prostorije – rekao je Šiljak. – Niko nije prijavio bilo kakvu moguću opasnost na tom delu poligona.
On je dodao i da je 50 metara dalje bilo privremeno skladište ubojnih sredstava.

SHARE

Оставите одговор