SHARE

BEOGRAD od međunarodne zajednice traži da hitno reaguje, obezbedi sprovođenje Briselskog sporazuma i doblokira formiranje Zajednice srpskih opština.
Ovo je glavna poruka srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića predstavnicima članica Saveta bezbednosti UN, na čijem dnevnom redu je u četvrtak veče bio izveštaj generalnog sekretara Ban Ki Muna o situaciji u južnoj srpskoj pokrajini.
Dačić je upozorio da je odluka kosovskog Ustavnog suda da suspenduje sporazum o ZSP nezabeležen slučaj izigravanja dogovora postignutih uz posredovanje EU, a u čijoj primeni srpski narod na KiM vidi garanciju svog opstanka i razvoja.
On je podsetio i da uprkos dugogodišnjem prisustvu međunarodne zajednice, na Kosovu ne postoje osnovni uslovi za nesmetani i održivi povratak interno raseljenih. – Srbija je snažno posvećena Briselskom dijalogu, ali iskoraci u pravcu unilateralizma, poput zahteva za prijem Kosova u Unesko i primeri izigravanja postignutih dogovora nisu put u dobrom pravcu.
I Mun je u izveštaju kritikovao kosovsku opoziciju zbog nasilja i zastrašivanja u skupštini i pozvao sve političke aktere da se uzdrže od poteza koja nisu saglasni s civilizovanim i demokratskim društvom.
Generalni sekretar UN je pozdravio napredak u dijalogu Beograda i Prištine, ali i pozvao da se formira ZSO.
Zamenik kosovskog premijera Hašim Tači nije otputovao u Njujork zbog dešavanja u Prištini, pa je umesto njega govorila ambasadorska iz Vašingtona Vljora Čitaku. POLICIJA U PRIPRAVNOSTI UPRKOS najavama, predstavnici albanskih opozicionih stranaka otkazali su za četvrtak planirane proteste, tako da je u Prištini bilo mirno.
Naredni skup protiv ZSO zakazan je za 28. novembar.
Kosovska policija se iz predostrožnosti, ipak, rasporedila oko zgrada Vlade i Skupštine.
Opozicija najavljuje nastavak protesta zbog pritvaranja Donike Kadaj Bujupi, poslanice Alijanse za budućnost Kosova, koja je, sa još tri poslanika, protekla dva meseca u više navrata aktivirala suzavac tokom sednica parlamenta.
Ambasadori Kvinte u Prištini zatražili su poštovanje vladavine zakona i naveli da je političko nasilje neprihvatljivo.

SHARE

Оставите одговор