SKORO dve hiljade diplomata najmoćnijih zemalja sveta okupiće se početkom decembra u Beogradu, povodom Ministarskog saveta OEBS, kojem predsedava Srbija.

Učešće su zasad potvrdili šefovi diplomatija Rusije i Nemačke, Sergej Lavrov i Franc Valter Štajnmajer, kao i ministri spoljnih poslova više od 30 zemalja.
Očekuje se i dolazak američkog državnog sekretara Džona Kerija.
SAD će, zajedno sa Rusijom, imati jednu od najbrojnijih delegacija na Savetu.

Sastanci 3. i 4. decembra održavaće se na dva mesta – u „Kombank areni“, koja je predviđena za glavne događaje, i u „Palati Srbija, rezervisanoj uglavnom za bilateralne susrete.

Bezbednost će biti podignuta na najviši nivo, a oko 5.000 policajaca biće zaduženo za obezbeđivanje lokacija samita, ali i ličnu bezbednost učesnika skupa.

Prema našim informacijama, s obzirom na veličinu i značaj skupa, mobilisani su zaposleni iz gotovo svih državnih institucija, a do sada je angažovano 160 oficira za vezu i na desetine prevodilaca za sedam radnih jezika samita.
U organizaciji skupa pomoći će i 260 volontera, a za medijsko praćenje događaja dosad je akreditovano 430 novinara.

Za organizaciju ovog skupa planiran je budžet od oko tri miliona evra, a troškove će snositi Srbija i OEBS. * Sređivanje beogradske „Kombank arene“ za predstojeći samitGLAVNE TEME TERORIZAM I MIGRANTIPREDSTAVNICI 57 država OEBS i 11 zemalja partnera ove organizacije najviše će se baviti migrantskom krizom, terorizmom i situacijom u Ukrajini.
Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin rekao je juče da se nada da se na sastanku biti postignut zajednički dogovor o borbi protiv terorizma.

Ostavi poruku