PONOVLjENE tvrdnje đakona Bojana Jovanovića o umešanosti penzionisanog vladike Vasilija Kačavende u smrt mladog bogoslova Milića Blažanovića 1999. godine, iznesene u elektronskim medijima, po mišljenju komšija pokojnog mladića očigledno neće biti dovoljne da se oživi ovaj slučaj. – Ne verujem da će iko ozbiljan smeti da kaže nešto o tom događaju.
Pa duhovno središte Ozrena, manastir Sveti Nikola nikada ne bi bio to što jeste i tako velelepan da nije bilo Vasilija.
Njegovo prvo službovanje bilo je upravo ovde – kaže nam Dragutin Mitrović, jedan od retkih stanovnika Petrova koji su se odvažili da kažu nešto na tu temu reporterima „Novosti“ koji su juče posetili Petrovo na Ozrenu i naselje Porječinu, gde je u 19. godini preminuo bogoslov, nakon što se navodno razneo bombom u manastiru Papraća kod Šekovića.
Na tu temu je bilo gotovo nemoguće naći više sagovornika.
Kao da je „duh Vladike Kačavende“ još živ i, po mišljenju onih koji su se odvažili da kažu koju reč o tom slučaju, i dalje ima snažan uticaj na ovdašnji duhovni, pa i svetovni život.
Porječina je u vreme naše posete bila gotovo sablasna, nikoga kod kuća, ni u centru sela kod lokalne crkve.
Nije bilo ni Milana Blažanovića, oca nastradalog bogoslova. – On je radio u ovdašnjoj policijskoj stanici MUP RS i nakon te nesreće se rastao sa suprugom Dragicom i otišao za Bijeljinu.
Tamo se navodno oženio i nedavno se vratio u selo, a njegova bivša žena Dragica, majka Milićeva, sada živi u zaseoku Jovičići – pojašnjavaju i kažu da se od svih tih problema sa sinom Dragica razbolela, pa je penzionisana kao medicinska sestra. Bojan Jovanović Podsetimo, ovaj slučaj, kao i niz drugih optužbi na račun kontroverznog Vladike Vasilija, izašao je u javnost tek 2012, kada je odlukom Sinoda SPC on penzionisan, nakon što su u javnost procurele fotografije o njegovom raskošnom životu na čelu Eparhije tuzlanske i video-snimci koji je trebalo da svedoče o zlostavljanju mladih sveštenika.
Majka mladića tada je svedočila da se njen sin pre trinaest godine ubio jer nije mogao trpeti zlostavljanje vladike i da ga je ranije savetovala da ga se čuva, jer je čula priče da je pedofil.
Posebno direktan u tim optužbama bio je đakon Bojan Jovanović, koji je lično, a i posredstvom advokata od strane porodice Blažanović, Duška Tomića, najdirektnije optuživao ubrzo penzionisanog vladiku Vasilija. – Od mene je tražio da mu nađem dečake iz socijalno ugroženih porodica, da im delim novčanu pomoć, kako bi kasnije bili „regrutovani“ za potrebe njegovih orgija – svedočio je Jovanović.
Da li se i Milić našao na tom spisku, nije dokazano, jer slučaj njegove pogibije nikada zvanično nije razjašnjen, i pored upornosti advokata Tomića i insistiranja mladićeve porodice.
U međuvremenu se porodica i raspala, a penzionisanjem vladike, slučaj je polako padao u zaborav.
Sve do prošle nedelje, kada je đakon Jovanović na TV Prva ponovio svoje ranije svedočenje i izneo nove tvrdnje sa optužbama na račun vladike Vasilija, koji, iako umirovljen, još uvek „stoluje“ i drži propovedi u manastiru Pet jezera kod Bijeljine. VLADIKA: OVO JE GROZNO! Ovo je grozno – samo je kratko prokomentarisao juče za „Novosti“ penzionisani episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda, koji penzionerske dane provodi u manastiru Sveta Petka, u bijeljinskom naselju Pet jezera, upitan da prokomentariše najnovije navode na njegov račun koje je izneo Beograđanin Bojan Jovanović.
Vladika Vasilije nam je naglasio da, za sada, neće da komentariše ništa više i napominje da je Jovanovića tužio sudu u Beogradu.

DEČAK POVERIO TAJNU BAKI DUŠKO Tomić, advokat iz Sarajeva, izjavio je za „Novosti“ da je još pre tri godine podneo krivičnu prijavu protiv vladike Vasilija, tada episkopa zvorničko-tuzlanskog (Ljubomira Kačavende) zbog ubistva bogoslova Milića Božanovića u manastiru Papraća.
Prijave su podnete Okružnom tužalaštvu u Istočnom Sarajevu, Okružnom tužilaštvu u Bijeljini, Specijalnom tužilaštvu RS u Banjaluci i Tužilaštvu BiH.
Sa sve četiri adrese stigao je odgovor da su nenadležni! Po njegovim rečima, takav stav nadležnih je „zabrinjavajući i začuđujući“. – Sada, kada je dosta toga izašlo na videlo, kada imamo i žive reči, i to ne samo Bojana Jovanovića, nećemo ustuknuti kako bi se utvrdila istina da je reč o ubistvu nedužnog dečaka – kaže Tomić.
Dečakova majka Dragica Jeličić je, kako kaže Tomić, ispričala njenu priču koja je više nego potresna, i to je, naravno, potpisala. – Majka mi je ispričala, i to posle tragične smrti dečaka, priču svoje majke Kosane.
Rekla je da se Milić požalio baki da je preživeo pakao prvog dana kada je otišao na tobože prijemni ispit za bogosloviju kod vladike Kačavende – kaže Tomić. – Dečak je rekao baki da ga je tada već seksualno iskoristio episkop, da je bio u katastrofalnom stanju i posle tog čina čučao u jednom ćošku, dugo se tresao i plakao.
Ali povratka mu nije bilo, jer je u međuvremenu prebačen u manastir Papraća kod Šekovića, odakle je trebalo da vanredno daje ispite na Bogosloviji.
Zamolio je baku da ni majci niti bilo kome kaže šta se dogodilo.
Baka je poštovala tu njegovu molbu i posle dečakove tragedije ispričala svojoj ćerki Dragici, grdno se kajući što joj to pre nije rekla.
Tomić kaže da su Jeličići odmah posle toga otišli kod sveštenika koji je dečaka odveo kod Kačavende i koji je i sam bio u nekoj vrsti rastrojstva, čupajući kosu pred njima što ga je odveo. ZVANIČNA VERZIJA TRAGEDIJE Prema zvaničnoj verziji, mladi bogoslov se razneo bombom u svojoj sobi u manastiru Papraća kod Šekovića, ali nju porodica nikada nije prihvatila.
Tvrdili su da on to nikada ne bi uradio, da je tri dana pred smrt bio kod kuće na Ozrenu i bio je veseo i ničim nije odavao da se nalazi u duševnom rastrojstvu i stanju u kom bi sebi mogao nauditi na takav način. Iznosili su otvorene sumnje da je ubijen zato što je previše znao o nekim stvarima vezanim za dešavanja u Eparhiji i umešanosti vladike Vasilija.
Porodicu inače niko iz manastira nije obavestio o smrti već su to uradili bogoslovi koji su službovali u Papraći, a kada su roditelji došli sledeći dan u manastir, zatekli su sveže okrečenu njegovu sobu, za koju je rečeno da se u njoj ubio. MAJKA: MILIĆA NE MOGU DA VRATIM Mog Milića više nema i šta god da učinim, ja ga ne mogu više vratiti u život – rekla je, za „Novosti“, Dragica Jovičić, majka pokojnog Milića Blažanovića.
Milić se, po svedočenju nekadašnjeg đakona Eparhije zvorničko – tuzlanske Bojana Jovanovića, ubio, jer ga je „bivši vladika Kačavenda više puta silovao“.
Njegova majka, međutim, odbila je dalji razgovor o ovoj temi, rekavši da je „ne interesuje ni vladika, niti bilo ko drugi“, ponavljajući da njenog sina ne može da vrati u život. – Sve što sam imala, rekla sam advokatu Dušku Tomiću – rekla nam je Dragica, demantujući da je iko drugi iz njene porodice, pa ni njena majka, Milićeva baka, slao pisma medijima.
Dragica je medicinska sestra u penziji, a posle smrti sina Milića je obolela. ***** ORGIJAO DOK SU SAHRANjIVALI PATRIJARHA Potresna ispovest đakona Bojana Jovanovića na TV Prva otkrila je još šokantnih detalja o vladici Vasiliju Kačavendi! Postoje snimci orgijanja u zgradi Patrijaršije u trenucima dok je patrijarh Pavle sahranjivan, a kamere su zabeležile i seksualni odnos Kačavende sa maloletnim A.
R. (17). – Za sve ovo su znali u SPC – tvrdi Jovanović.
U nastavku svedočenja đakon je ispričao kroz šta je sve i on sam prošao sa vladikom Kačavendom: – Jedne noći je došao i mortus pijan mi je bacao kamenčiće u prozor.
Pozvao sam ga da se popne i kada je ušao odmah je počeo da se skida.
Rekao mi je da ćemo sada da obavimo to.
Zatim je zaspao go, a sutradan je bio srećan jer će svi misliti da smo zajedno.
U emisiji je Jovanović spomenuo i A.
R. (17), dečaka koji je uz pomoć sata sa kamerom krišom snimio odnose sa vladikom da bi ga potom ucenjivao.
Njegovo svedočenje je prosleđivano nadležnim institucijama u Republici Srpskoj, ali reakcije nije bilo. – Obilazio sam organizacije koje se bore za prava deteta.
Obratio sam se i SPC sedam puta, ali ni patrijarh Pavle, koji je znao sve, nije hteo da me sasluša.
Dobio sam poziv da dođem kod njega na razgovor tek kada sam rekao da ću ispričati sve medijima.
Kada sam počeo da mu pričam šta sam video, izbacio me je napolje – ispričao je Jovanović.
Vladika je navodno organizovao orgije i u vreme sahrane patrijarha Pavla! Jovanović je dobio ponudu da otkupi snimke koji su to zabeležili.
Odmah je obavestio policiju. – Dobio sam poruku da dođem na Bogosloviju i da tu donesem novac – nastavio je đakon. – Za 100.000 evra su hteli da mi prodaju CD, a ako hoću laptop, tražili su dva miliona evra.
Na njemu su bili snimci orgija u Patrijaršiji za vreme sahrane patrijarha Pavla, i Kačavende sa momcima sa kojima je pre toga kupovao odelo u „Hugo bosu“.

SAM SE S NjIM OBRAČUNAJ! Episkop zadužen za pedofiliju u SPC primio je Jovanovića i oni su napravili zapisnik o svim dešavanjima u privatnom „Versaju“ vladike Kačavende.
Posle dve godine Jovanović je dobio odgovor iz SPC u kome se navodi da je pitanje bivšeg vladike Vasilija Kačavende trajno rešeno i da je svaki razgovor o tome izlišan. „Ako imate nešto osobito protiv njega, izvolite pa se s njim obračunajte“, stoji u odgovoru SPC!

Ostavi poruku