POLICIJA u Vranju uhapsila je Gorana Nikolića (47), komandira Stanice granične policije u Surdulici, zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj i primao mito od migranata.
Njemu je u sredu odlukom sudije za prethodni postupak, a na zahtev osnovnog javnog tužilaštva u Vranju, određen pritvor do 30 dana.
Nikolić je, prema saznanjima „Novosti“, uhapšen u ponedeljak u Surdulici zbog sumnje da je od 32 migranta iz Avganistana tražio po 50 evra da bi im obezbedio potvrde o azilu i prevoz do Beograda i Šida.
Kako navode u policiji, migranti su Nikoliću dali ukupno oko 1.500 evra. – Osnovano sumnjamo da je uzimao novac kako bi migrantima davao i papire za tranzit – kaže izvor „Novosti“. – Sve je to sada predmet istrage.
Ispituje se i da li je on bio sam u ovom korupcionaškom lancu ili ih je bilo više.
Policija je već izvesno vreme imala informacije da su određeni rukovodioci u Graničnoj policiji, ali i Vranju, umešani u korupciju oko izbeglica iz Sirije, ali i ostalih sa Bliskog istoka.
Pominjalo se „muljanje“ sa dokumentima, ali i organizovanje prevoza, kojim su migranti prebacivani do Horgoša i Šida. – Praćeni su, a bili su i na merama, jer smo utvrdili, kroz razgovore sa svedocima, da ima osnova da su određeni policijski službenici počinili ovakva krivična dela – navodi naš sagovornik. – U sklopu te akcije uhapšen je Nikolić, ali je ovo tek početak.
Uhapšenom načelniku granične policije u Surdulici bilo je određeno zadržavanje do 48 sati, posle čega je priveden na saslušanje u Osnovno javno tužilaštvo u Vladičinom Hanu.
Ispitivanje je trajalo veoma dugo, gotovo tri sata.
Prema nezvaničnim saznanjima, Nikolić je negirao dela koja mu se stavljaju na teret.
V.
D. osnovnog javnog tužioca Danijela Trajković predložila je sudiji za prethodni postupak pritvor do 30 dana.
Ona nije želela da iznosi detalje u javnost kako ne bi ugrozila istragu, koja je u toku.
Ipak, na jugu Srbije odavno se šuškalo da su pojedini policajci u kriminalu do guše i da su se obogatili na švercu migranata.
Policija sada sa Sektorom unutrašnje kontrole (SUK) MUP Srbije istražuje i neka saznanja da pojedini pripadnici surduličke, ali i vranjske i bujanovačke policije povezani sa pojedinim auto-prevoznicima, koje su stavljali u povoljniji položaj u odnosu na ostale.
Ti auto-prevoznici davali su novac policijskim službenicima, kako bi propuštali njihove autobuse do prihvatnog centra u Preševu, a zaustavljali ostale. RODBINA U MUP Surduličani koji su čuli za hapšenje komandira, ne žele da komentarišu optužbe na njegov račun, jer kako kažu „priča se da ima jaka leđa“.
Pri tom ističu da su mu neki rođaci zaposleni u MUP Srbije.

Ostavi poruku